Klimat, konflikt och pandemi när FN-året startar


Bild från invigningen av FN:s generalförsamling 2015. Foto: David Isaksson

FN-året är igång. Men en polariserad värld, nära 80 miljoner på flykt, global uppvärmning och en pandemi som förflyttat hälsoläget tillbaka i mer än 25 år innebär stora utmaningar.

I år firar FN 75 år, samtidigt som coronapandemin skakar världen. Den 22 september är det allmän debatt i generalförsamlingen, vilket brukar ses som starten för FN-året, även om FN öppnat en vecka tidigare. Och för första gången sedan FN grundades kommer det mesta att ske digitalt.

Årets tema är “The Future We Want, the United Nations We Need: Reaffirming Our Collective Commitment to Multilateralism.” Om förra året lanserades som ett decennium för handling, så blir det nu ett decennium för återhämtning. Bill Gates sa nyligen att coronapandemin bromsat in och halverat utvecklingen för de globala hälsomålen och flyttat oss 25 år tillbaka i tiden. I sin årliga Goalkeepers report konstaterar Gates att pandemin lett till en sjuprocentig ökning av extrem fattigdom, vilket innebär att ytterligare 37 miljoner människor nu lever på under 1,90 US dollar om dagen.

När UNGA75 öppnar årets debatt den 22 september kommer världens ledare ha spelat in sina tal i förväg och medlemsstaterna får sedan 72 timmar på sig att komma med invändningar.

– Det finns stora motsättningar mellan stormakterna och det är ett problem för FN. Det som krävs nu är att mellanstora, progressiva länder kliver fram, säger Carl Skau, tidigare FN-ambassadör och nybliven chef för enheten för FN-politik, konflikt och humanitära frågor på Utrikesdepartementet i ett samtal med Global Podd som du kan höra här.

Carl Skau i FNs säkerhetsråd 2017. Foto: David Isaksson

Klimatet kommer att stå i fokus i flera specialevent, bland annat finns en Action Zone för de globala målen där kända världsledare, musiker och opinionsbildare kommer att medverka och alla som vill kan registrera sig och se evenemangen. Det går också att själv se allt som händer under FN-veckan här.

Carl Skau menar att i en allt mer polariserad värld kan Sverige vara ett av de länder som kan kliva fram och driva idén om multilateralism. Norden, EU, Kanada och länder som Costa Rica, Uruguay, Nya Zeeland, Sydafrika, Sydkorea, är några av de som Sverige kan byggas allianser med. Och det nordiska samarbetet i FN är alltid centralt.

– De nordiska biståndsministrarna har tagit ett gemensamt initiativ, Build back Better, som fokuserar inte minst på klimatsidan. Under ett återuppbyggande försäkrar vi oss om att vi gör rätt och bidrar till ett hållbart samhälle, säger Carl Skau.

Hur ser läget ut för världen, vilka möjligheter finns det för att lösa konflikter via fredlig och diplomatisk väg?

– Det är ett tufft klimat, ingen tvekan om det. Samtidigt hoppas vi att krisen och pandemin ska göra det uppenbart för alla att det krävs  gemensamma lösningar och och att internationellt samarbete är den enda vägen framåt. Och för att lyckas med det krävs starka multilaterala församlingar, konstaterar Carl Skau.

Den 21 september, dagen innan generalförsamlingen drar igång hålls också ett stort möte där man firar årsdagen, och inför det har Sverige och Qatar förhandlat fram en gemensam deklaration där medlemsländer lovar att inte lämna någon utanför, skydda planeten, arbeta för jämställdhet, fred och förebyggande av konflikter.som ska antas av alla världens länder.

– Jag skulle uppmuntra alla att läsa den, den är väldigt bra och framåtblickande. Det blir en viktig samling för multilateralismen och kan ge energi för den dagordning som mötet sätter framåt.

Men hur ska man se på att länder som Saudi eller Kina med ena handen står för multilateralt samarbete och humanitärt stöd och andra å sidan bryter mot mänskliga rättigheter eller bombar länder?

– Det är uppenbart att alla länder inte håller med varandra i alla frågor, men vägen framåt är inte att låsa in sig ett rum med dem som man redan är överens med. Istället är det att påverka och driva diskussionen i rätt riktning och att på så sätt få inflytande. De flesta aktörer har något vi kan samarbeta kring, säger Carl Skau.

Här kan du lyssna Carl Skau i senaste avsnittet av Global Podd.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.