”Facebook har blod på sina händer”


Facebook granskas. Illustration: Shutterstock.

En intern Facebookrapport skriven av en it-expert som avskedats ska företagets ledning helt ha struntat i att ta ner miljontals falska konton som använts för att misskreditera medier och för att främja sittande regeringspartier i Latinamerika och Asien. I många länder har kontona använts för att smutskasta traditionella nyhetsmedier.

Enligt Sophie Zhang, en tidigare anställd IT-expert på Facebook, ska Facebook ignorerat eller agerat långsamt på att falska konton undergrävt demokratiska. Innan hon avskedades skrev hon en intern rapport på 6 600 ord, som BuzzFeed tagit del. Enligt uppgifter ska hon ha avskedats från Facebook när hon om och om igen påpekat att företaget agerat långsamt eller inte brytt sig om att felaktig information spreds för gynna vissa politiska syften.

– Jag har blod på mina händer, skriver Sophie Zhang i rapporten.

Rapporten innehåller en rad konkreta exempel på hur regeringschefer och politiska partier ibland annat Azerbajdzjan och Honduras systematiskt använt falska konton för att sprida falsk information för att vilseleda allmänheten. I länder som Indien, Ukraina, Spanien, Brasilien, Bolivia och Ecuador hittade hon bevis på samordnade kampanjer för att öka populariteten hos regeringspartiets kandidater eller för att smutskasta politiska kandidater. Kampanjerna ska ha påverkat demokratiska val men de ska också ha haft som syfte att attackera trovärdigheten hos traditionella nyhetsmedier.  

När Facebooks ledning inte tog uppgifterna på allvar såg hon det som sitt eget ansvar att själv agera. Hon berättar också i rapporten att Facebook tar tag i frågor först när stora medier som New York Times eller Washington Post skriver om det. Men de agerar inte när tekniker internt upptäcker aktiviteter som kan hota demokratier eller skada människors hälsa.

– Under de tre åren jag har var på Facebook upptäckte jag att utländska regimer utnyttjade vår plattform för att vilseleda sin egen befolkning. Vid ett flertal tillfällen ledde dessa aktioner till att (falska) nyheter spreds vidare i nyhetsmedier, skriver Zhang, enligt BuzzFeed.  

Några av de största avslöjandena i Zhangs memo, enligt BussFeed:

• Det tog Facebook ledning nio månader att agera på en kampanj i Honduras där tusentals icke-autentiska konton stödde president Juan Orlando Hernandez i Honduras i syfte att vilseleda det honduranska folket.

• I Azerbajdzjan upptäckte Zhang att det regerande politiska partiet använde tusentals falska konton för att trakassera oppositionen och nyhetsmedier i landet. Facebook började undersöka frågan ett år efter att Zhang rapporterade det. Utredningen pågår.

• Zhang och hennes kollegor tog bort 10,5 miljoner falska reaktioner och konton från högt profilerade politiker i Brasilien och USA i valet 2018.

• I Ukraina hittade Sophie Zhang falska konton som agerade för att stödja eller misskreditera olika kandidater. Den enda som inte drabbades enligt Sophie Zhangs rapport var den nuvarande ukrainska presidenten.

• Zhang upptäckte icke-autentiska aktiviteter tillsammans med manuella konton i Bolivia och Ecuador men Facebook valde att inte agera för att de hade för mycket att göra. Icke-autentiska aktiviteter är en term Facebook använder för händelser på plattformen som styrs av botkonton-

• Sophie Zhang fann en samordnad manipulation av det spanska hälsovårdsministeriets Facebook-sida under COVID-19-pandemin och tog då bort 672 000 falska konton som agerar på liknande sätt globalt inklusive i USA.

• I Indien arbetade hon för att ta bort ett politiskt sofistikerat nätverk med mer än tusen aktörer som arbetade för att påverka de lokala valen i Delhi i februari, 2020. Facebook avslöjade aldrig detta nätverk offentligt. Facebook ska också ha hindrat personal i Indien från att ta bort anti-muslimska inlägg som politiker från det styrande partiet publicerade.

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.