Svensk fotograf kvarhållen i Belarus


Den svenska fotografens utrustning och ID-handlingar. Foto sannolikt Belarus säkhetstjänst.

En svensk fotograf med uppdrag att bevaka protesterna i Belarus kvarhölls under en natt på flygplatsen i Minsk innan han tvingades lämna landet.

I en bild som Global Bar Magazine och Journalisten fått ta del av och som sannolikt tagits av Belarus’ säkerhetstjänst syns fotografens utrustning och identitetshandlingar.

– Det hände i samband med att vi skulle genom passkontrollen. Vi fördes undan och blev ombedda att stå i ett hörn och vänta. Vi blev sedan utkallade var och en till förhör och jag fick plocka upp all utrustning, berättar fotografen som vill vara anonym.

På flygplatsen fanns det bland annat en grupp värnpliktiga, eller annan militär personal, som samarbetade med säkerhetspersonalen.

– Vi blev inte av med våra kameror, men vi förhördes och stängdes in i ett rum. De bilder du sett togs sannolikt av landets säkerhetstjänst. Sen blev det återigen väntan innan det kom representanter från Belarus Air. Våra pass beslagtogs och vi fick tillbringa en natt i ett rum på flygplatsen. Halv tio nästa dag blev vi ledsagade ut från rummet. Militären förde oss fram till flygplanstrappan, önskade trevlig resa och återlämnade passen, fortsätter fotografen. Fotografen är inte ensam om att ha blivit stoppad i Belarus de senaste dagarna. Ytterligare minst en person som arbetar för andra svenska medier har stoppats och skickats tillbaka. Även journalisten från Litauen och Polen har stoppats, enligt uppgifter. Flera journalister har också misshandlats, bland annat Vladimir Romensky från den oberoende ryska TV-kanalen Dozhd TV.

David Isaksson

Artikeln publicerad i samarbete med tidningen Journalisten.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.