Mer plast i haven med pandemin


Turister på delfinspaning - hur blir det nu?

Enligt FN:s handelsorganisation UNCTAD har pandemin lett till en femprocentig minskning av utsläppen av växthusgaser. Däremot så ökar mängden plast som slängs.

Längs gator och stränder och inte minst i haven ökar mängden plast. En orsak är förstås den dramatiska ökningen av engångsartiklar som flaskor, handskar – och munskydd! Enbart försäljningen av munskydd har vuxit explosionsartat, från 800 miljoner 2019 till beräknade166 miljarder(!) 2020 enligt statistik från konsultföretaget Grand View Research.

”Plastföroreningar var redan ett av de största hoten mot vår planet före coronavirusutbrottet,” säger Pamela Coke-Hamilton, UNCTAD: s chef för internationell handel. ”Den plötsliga boomen i den dagliga användningen av vissa produkter för att skydda människor och stoppa sjukdomen gör saker mycket värre.”

Tidigare erfarenheter visar att cirka 75 procent av engångsplasten från pandemin troligen kommer att bli avfall som täpper till våra deponier och flyter i våra hav. De långsiktiga kostnaderna för detta blir enorma, menar UNCTAD.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.