Fågelskådaren i New York


Fågelskådning i Bryant Park. Foto: Maja Aase

Messångare, grå kattfågel och gulstrupig skogssångare. Det är bara några av de fåglar man kan se på Manhattan. Maja Aase tar dig med på en fågelskådning bland skyskraporna.

Bryant Park är bara drygt 38 000 kvadratmeter stor, men har prisats för sin medvetna snygg och trygg-design, som ger staden en bit natur mellan skyskraporna – väldigt modernt.

Vi var ungefär 25 stycken som klev under platanerna och fick låna kikare och lockades av guiden Gabriel att titta upp och titta ner och se vad som faktiskt finns, framför fötterna på det pausande kontorsfolket. När en besökare ropade att ”titta, det rör sig uppe i den där trädkronan” svarade Gabriel att ”utmärkt, rörelse är steg ett, steg två är att se något med kikaren” och sen dök det upp messångare, grå kattfågel och gulstrupig skogssångare. Gruppen njöt av det oväntade utbudet och sökte allt mer frenetiskt med kikarna. Men det var två vardagliga arter som överraskade oss mest, dessutom de vi först inte orkade kolla på: sparvarna och stararna. Gabriel berättade att de arterna inte hänger här i parken av en slump. Det handlar om – Shakespeare. Enligt historien ansåg apotekaren Eugene Schieffelin i slutet av 1800-talet att de fåglar som redan fanns i Nordamerika inte var tillräckligt fina. Standarden behövde höjas och vilka fåglar är bäst? Jo, de som Shakespeare skriver om. Alltså skulle det flyttas fåglar från Europa. I experimentet ingick inte alla 600 arter som Shakespeare lär nämna i sina texter, men väl domherre (funkade inte), sånglärka (funkade inte), sparv (funkade) och stare (funkade).

Mellan 80 och 150 starar utsläppta i Central Park är alltså förfäder till dagens cirka 200 miljoner. Stararna har sedan dess anklagats för väldigt mycket, men försöken att få ner antalet genom att peta ner dem i pajer och stuvningar har inte varit särskilt framgångsrika (trots smakhöjare som senap och öl). 

Vi i gruppen tittade lite extra kärleksfullt på våra vardagsfåglar och under kvällen där i parken fick vi något att tänka på, inte minst vad gäller vem som egentligen är finast. Och egentligen är det bara att inse att fågelskådning, ja, det handlar om mycket. Även att ”några damer och herrar åker till en park och tittar på några jäkla sparvar och starar.”Och får en underbar stund, mitt på Manhattan.

Efter pandemin: Här bokar du din fågelskådning i Bryant Park 

Maja Aase

Fotnot: När fågelskådaren Christian Cooper bad en vit kvinna koppla sin hund följde hon inte reglerna utan började ringa polisen och skrika om att hon blivit hotad av en afrikan-amerikan. Videon från deras ”möte” blev snabbt viral.

Texten har tidigare varit publicerat i en något annorlunda version i Vår Fågelvärld (maj 2018).

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.