Vattnet tillbaka i Victoriafallen!


Efter månader av torka dånar vattenmassorna återigen i Victoria-fallen på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, tack vare omfattande regn som fyllt Zambezifloden. Och nu minskar risken för en hungerkatastrof.

Victoriafallen är med sina 105 meters höjd ett av de högsta vattenfallen i världen och finns sedan 1989 upptaget på UNESCOs världsarvslista. I december 2019 var fallet förvandlat till en liten rännil efter den värsta torkan som drabbat regionen på närmare 100 år . Petter Bolme och den zambiske journalisten Karrus Hang’andu skrev då om den hungerkatastrof som var att vänta. 

Nu är vattnet tillbaka. Enligt den mellanstatliga organisationen Zambezi River Authority (ZRA) är de vattennivåer som uppmätts de högsta på 20 år. Och nya vattenmassor är på väg från Zambeziflodens tillrinningsområden i Namibia och Angola. Nu böjar också Karibadammen som är den största vattenreservoaren längs Zambezifloden, och vars kraftverk är oerhört viktigt för de både ländernas energiförsörjning, att fyllas på. Människor i regionen hoppas också att turisterna också ska återvända, något som dock riskerar att dröja med tanke på coronaepidemin.

– Ja människor började samla grödor från sina fält, hungersituationen kommer att bli historia snart. Det regnar fortfarande i vissa delar av landet. De första regnen började i början av november och jordbrukarna planterade med hopp om att regnet skulle komma. Det negativa är att många bönder i desperation säljer sin majs direkt, när den fortfarande finns i fältet, innan de ens hur mycket de skördar och behöver för hemmakonsumtionen, säger Karrus Hang’andu.

Risken finns att det som sker nu bara är tillfälligt. Nkosilathi Nyathi, en 17-årig miljöaktivist från orten Victoria Falls, säger till VOA  att han inte kommer att luta sig tillbaka förrän världens ledare tar krafttag för att minska de luftföroreningar och växthusgaser som orsakar den globala uppvärmningen:

– Det är nu vi måste agera! Vi måste börja använda förnybar energi och arbeta för att minska effekterna av klimatförändringarna, säger han.

Många ger honom rätt. Det kommer enligt prognosen att bli torrare i södra Afrika i framtiden på grund av klimatförändringarna och enligt vissa prognoser kan Zambezifloden tappa så mycket som 20 procent av sitt vatten till år 2050.

Men just nu känns det bra!

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.