Filmpremiär: Rafflande berättelse om guldindustrin i Sydafrika


Jozi Gold är en rafflande dokumentärthriller om guldgruvorna i Johannesburg, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven. Vi följer Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik miljöaktivist, i kampen för att exponera sanningen och ställa guldindustrin till svars för den enorma skada den medfört för människor och natur.

Fredrik Gertten är en välkänd dokumentärfilmare som senast gjorde den uppmärksammade filmen Push. Sylvia Vollenhoven kommer många äldre ihåg som Expressens legendariske medarbetare i Sydafrika under Apartheidtiden. Hon är idag en av landets mest välkända journalister.

Fredrik Gertten, regissör och dokumentärfilmare.

– Jozi Gold är en berättelse som borde och kunde ha gjorts för länge sen. Problemet har ju alltid varit där, men hamnat i skuggan av de stora politiska konflikterna. Därför är jag stolt att kunna berätta den här historien tillsammans med Sylvia Vollenhoven, säger filmens regissör Fredrik Gertten.

Den sydafrikanska gruvindustrin har en enorm betydelse för landet, men det finns en katastrofal baksida till gulddagar och ekonomiska vinningar. Johannesburg befinner sig nu i en miljömässig mardröm där tusentals ton radioaktivt avfall förorenar luften och vattnet för boende i enorma områden. Och allt detta sker medan staten och de företag som tjänar pengar på katastrofen gör allt för att komma undan ansvaret. 

Mariette Liefferinck, aktivist och miljökämpe i Sydafrika.

Jozi Gold får vi följa Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik aktivist i kampen för att avslöja sanningen och ställa gruvindustrin till svars.

– Jag ser fram emot att publiken ska få möta vår huvudkaraktär Mariette Liefferink, en osannolik miljökämpe, ensam har hon tvingat ett helt samhälle att öppna ögonen. Hon inspirerar, fortsätter Fredrik Gertten.

Se Jozi Gold till specialpris online!
Jozi Gold får sin svenska premiär som planerat den 3 april i solidaritet med de biografer som fortfarande är igång. Filmen släpps samtidigt online för publik över hela landet. 

Som Global Bar-läsare får du just nu 15 procent rabatt på biljettpriset on-line. Använd koden jozi15 när du köper din biljett här 

Release är fredag 3 april men förbokningen är öppen redan nu.

Sylvia Vollenhoven, regissör.

Fråga regissören om filmen
Den 5 april klockan 17.00 bjuds publiken in till ett direktsänt samtal på Facebook, där filmens huvudperson Mariette Liefferink och regissörerna Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven svarar på frågor som sänds in via sociala medier.

Se filmens trailer här.

Här finns också en videohälsning från Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven

 David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.