Global Bar: Etiopien! Etiopien! @The Loungery


Global Bar tar över världen, land för land.  

I juli 2018 hände det som ingen förväntat sig. Eritrea och Etiopien slöt fred. ”Vi är ett folk”, förklarade Eritreas president i samband med ett historiskt statsbesök i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Sveriges speciella relation till Etiopien går långt tillbaka i tiden. Etiopien är ett av våra äldsta biståndsländer och efter andra världskriget hjälpte flygofficeren Carl Gustaf von Rosen till att bygga upp det etiopiska flygvapnet.

Under många år var Etiopien en brutal diktatur. Men det senaste året har den positiva utvecklingen i Etiopien gått mycket snabbare än vad de flesta någonsin kunnat föreställa sig. Politiska fångar har släppts, pressfriheten har ökat och oppositionspolitiker har återvänt till landet.

Vad händer nu? Vilken roll kommer Etiopien att spela i framtiden? Finns det risk för bakslag? Och hur kan utvecklingen i Etiopien påverka det betydligt mer slutna grannlandet Eritrea?

Om ett Etiopien i förändring handlar årets första Global Bar.

MEDVERKANDE:
Donald Boström, journalist, fotograf och författare som i flera decennier följt utvecklingen i Etiopien och Eritrea.

Jean-Paul Wall, filmmusikkompositör och filmproducent som under flera år arbetat i nära samarbete med etiopiska regissörer, producenter och skådespelare. Filmen ”Adamt” (som betyder lyssna) handlar om en Etiopisk trummis som p.g.a. ett trauma förlorar hörseln och genom ett övernaturligt ingripande hittar en väg tillbaka.

Erika Bjerström, utrikeskommentator för SVT, som bland annat bevakat Afrika, varit USA- och Europakorrespondent och programledare för ”Korrespondenterna”.

Global Bar, Etiopien
Datum: Torsdag 31/1.
Plats: The Loungery, Linnégatan 16, T-bana Östermalmstorg.
Språk: Svenska.

Se trailer till filmen Adamt här!
Adamt handlar om den etiopiska musikscenen och en musikers uppväxt under den röda terrorn och de trauman den fört med sig.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

No Comment

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.