Global Bar: Etiopien! Etiopien! @The Loungery


Global Bar tar över världen, land för land.  

I juli 2018 hände det som ingen förväntat sig. Eritrea och Etiopien slöt fred. ”Vi är ett folk”, förklarade Eritreas president i samband med ett historiskt statsbesök i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Sveriges speciella relation till Etiopien går långt tillbaka i tiden. Etiopien är ett av våra äldsta biståndsländer och efter andra världskriget hjälpte flygofficeren Carl Gustaf von Rosen till att bygga upp det etiopiska flygvapnet.

Under många år var Etiopien en brutal diktatur. Men det senaste året har den positiva utvecklingen i Etiopien gått mycket snabbare än vad de flesta någonsin kunnat föreställa sig. Politiska fångar har släppts, pressfriheten har ökat och oppositionspolitiker har återvänt till landet.

Vad händer nu? Vilken roll kommer Etiopien att spela i framtiden? Finns det risk för bakslag? Och hur kan utvecklingen i Etiopien påverka det betydligt mer slutna grannlandet Eritrea?

Om ett Etiopien i förändring handlar årets första Global Bar.

Nu kör vi Global Bar Ethiopian style!

Publicerat av Global Bar Torsdag 31 januari 2019

MEDVERKANDE:
Donald Boström, journalist, fotograf och författare som i flera decennier följt utvecklingen i Etiopien och Eritrea.

Jean-Paul Wall, filmmusikkompositör och filmproducent som under flera år arbetat i nära samarbete med etiopiska regissörer, producenter och skådespelare. Filmen ”Adamt” (som betyder lyssna) handlar om en Etiopisk trummis som p.g.a. ett trauma förlorar hörseln och genom ett övernaturligt ingripande hittar en väg tillbaka.

Erika Bjerström, utrikeskommentator för SVT, som bland annat bevakat Afrika, varit USA- och Europakorrespondent och programledare för ”Korrespondenterna”.

Global Bar, Etiopien
Datum: Torsdag 31/1.
Plats: The Loungery, Linnégatan 16, T-bana Östermalmstorg.
Språk: Svenska.

Se trailer till filmen Adamt här!
Adamt handlar om den etiopiska musikscenen och en musikers uppväxt under den röda terrorn och de trauman den fört med sig.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.