Global Bar@Business Sweden: Hejdå låglöneland!


Under de senaste decennierna har många storföretag flyttat produktionen till låglöneländer där den outsourcats till lokala producenter.

Men nu sker en förändring i det tysta. Närhet till marknaden, men också högre löner i många asiatiska länder, liksom miljö- och hållbarhetsfrågan gör att allt fler företag flyttar sin produktion närmare konsumenterna. Utvecklingen kallas ibland Reshoring eller Industri 4.0.

Användningen av AI och den ökade robotiseringen gör att det åter bli lönsamt att förlägga industriproduktionen i den egna regionen – eller varför inte här hemma i Sverige? Ja, faktum är att antal industrijobb i Sverige ökar enligt siffror från Tillväxtverket. En annan pådrivande faktor är framväxten av e-handelsföretag som Amazon och Ali-baba som inom några dagar förväntas leverera det kunderna beställer.

Är marknadsnära tillverkning ett logiskt svar på hoten mot frihandeln i världen? Är den bra eller dålig för klimatet och hållbarheten? Och vad händer om länder som Bangladesh redan nu börjar förlora sina industrijobb utan att kunna skapa arbetstillfällen högre upp i värdekedjan? Är det dags att säga: ”Hejdå Låglöneland!”?

Regionalisering, återindustrialisering och det pågående teknikskiftet är temat för höstens första Global Bar i samarbete med Business Sweden.

Du möter:

Aleksandar Zuza, utredare, IF Metall
Lena Sellgren, chefekonom Business Sweden
Erik Josefsson,Head of Advanced Manufacturing, Ericsson

Moderator: David Isaksson, Global Reporting

Plats: Business Sweden, Klarabergsviadukten 70

Datum: 28/8.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

No Comment

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.