Global Bar@Business Sweden: Hejdå låglöneland!


Under de senaste decennierna har många storföretag flyttat produktionen till låglöneländer där den outsourcats till lokala producenter.

Men nu sker en förändring i det tysta. Närhet till marknaden, men också högre löner i många asiatiska länder, liksom miljö- och hållbarhetsfrågan gör att allt fler företag flyttar sin produktion närmare konsumenterna. Utvecklingen kallas ibland Reshoring eller Industri 4.0.

Användningen av AI och den ökade robotiseringen gör att det åter bli lönsamt att förlägga industriproduktionen i den egna regionen – eller varför inte här hemma i Sverige? Ja, faktum är att antal industrijobb i Sverige ökar enligt siffror från Tillväxtverket. En annan pådrivande faktor är framväxten av e-handelsföretag som Amazon och Ali-baba som inom några dagar förväntas leverera det kunderna beställer.

Är marknadsnära tillverkning ett logiskt svar på hoten mot frihandeln i världen? Är den bra eller dålig för klimatet och hållbarheten? Och vad händer om länder som Bangladesh redan nu börjar förlora sina industrijobb utan att kunna skapa arbetstillfällen högre upp i värdekedjan? Är det dags att säga: ”Hejdå Låglöneland!”?

Regionalisering, återindustrialisering och det pågående teknikskiftet är temat för höstens första Global Bar i samarbete med Business Sweden.

Hejdå låglöne-land! Vi pratar industriproduktion och globalisering tillsammans med Aleksandar Zuza, IF Metall, Lena Sellgren, Business Sweden och Erik Josefsson, Ericsson

Publicerat av Global Bar Onsdag 28 augusti 2019

Du möter:

Aleksandar Zuza, utredare, IF Metall
Lena Sellgren, chefekonom Business Sweden
Erik Josefsson,Head of Advanced Manufacturing, Ericsson

Moderator: David Isaksson, Global Reporting

Plats: Business Sweden, Klarabergsviadukten 70

Datum: 28/8.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.