Nu kan du googla klimatneutralt!


Foto: Google

Internettrafik som streamade filmer, sociala medier och googlingar kräver allt mer datakraft – och därmed också energi. Nu lovar Google och ägarbolaget Alphabet att man ska bli koldioxidfria till år 2030. Bolaget köper också utsläppsrätter för att kompensera för alla tidigare utsläpp.

Vi har tidigare skrivit om hur studier från bland annat KTH visat att tio procent av världens totala elproduktion konsumerades (2019) används för internet, alltså ungefär lika mycket som flyget. Enlig BBC-dokumentären Dirty Streaming kommer en stor del av energin till världens serverhallar från smutsig energi, olja och kol. Men nu har Google tagit till sig av kritiken. Företaget bakom världens dominerande sökmotor tillkännagav i veckan att man till år 2030 kommer att förse alla sina servrar och kontor med koldioxidfri elektricitet. 

– Idag vi är det första globala storföretag som helt raderat vår tidigare koldioxidproduktion genom kompensationer. Eller, för att uttrycka det annorlunda, varje g-mail du skickar eller varje sökning du gör producerar inga utsläpp alls från våra datacentraler, säger Googles VD Sundar Pichai i en film på företagets egen blogg.

Redaktionen

Previous From Saudi with love
Next Filippinerna: våldet ökar i spåren av pandemin