Över 250 journalister döda till följd av pandemin


Journalister rapportrar i Guwahati, Assam, India, maj 2020. Foto: Shutterstock.

Totalt har över 250 journalister världen avlidit till följd av coronapandemin. I många fall har de smittats i samband med sin rapportering och flera journalister har avlidit i fängelse. Det visar en sammanställning som gjorts av den schweiziska organisationen Press Emblem Campaign (PEC)

Sammanställningen sträcker sig fram till den 18/8 och omfattar 261 journalister, varav en i Sverige (Gunnar Seijbold). Många av de avlidna har bevakat sport. Värst drabbade är journalister i Latinamerika där ett hundratal avlidit, av dem drygt 20 i Peru som också är ett av de länder i regionen som drabbats värst av pandemin.

– Fram till den första juni hade härmare tjugo kollegor avlidit säger ordförande för det peruanska journalistfacket Zuliana Lainez till den peruanskas tidningen El Comercio. 

De flesta av de peruanska journalisterna har avlidit som en konsekvens av rapporteringen från pandemin.
– I många fall handlar det om att de rapporterat från sjukhus och att de haft på sig hemgjord skyddsutrustning, fortsätter Zuliana Lainez.

De flesta av de journalister som avlidit har varit frilansare och det här visar vilka stora risker som journalister måste ta, i stor utsträckning utan stöd från sina uppdragsgivare och hur illa det står till med arbetsvillkoren, menar hon.

I Honduras där det ”vardagliga” våldet mot journalister är bland de högsta i världen. avled journalisten David Romero Ellner i fängelse där han hållits efter ett förtalsmål. Även i Egypten, Saudiarabien och Kirgizistan har journalister som fängslats avlidit, enligt Press Emblem Campaign.

Pressfrihetspris till avlidna
Nyligen beslutade den Interamerikanska pressorganisationen IAPA (SIP på spanska) att dela ut årets Pressfrihetspris till de många journalister som avlidit. 

– Det här är en väldigt svår tid för journalistiken eftersom pandemin också berövat livet på många medlemmar i vår journalistiska familj. Vi har exempel från alla våra länder av det engagemang som finns bland journalister som till och med offrat sina egna liv för att kunna rapportera om pandemin, sa IAPA:s president Christopher Barnes i samband med att priset delads ut den sjunde augusti.

David Isaksson

Previous Basinkomst – lösningen efter pandemin?
Next DN-fotografen Paul Hansen frisläppt. Utvisas på fem år.