Israel: Demokratins sista måltid?


Israels premiärminister Netanyahu sitter ensam vid det stora bankettbordet, ljusen är utbrunna och bordet dinglar av mat. Nu är han på väg att sätta i sig den stora tårtan, det sista som återstår i en tablå som de flesta förknippar med da Vincis Den sista måltiden (ofta kallad Nattvarden på svenska).

Är det här en bild av den israeliska demokratin, mitt i pandemin och mitt i de omfattande korruptionsrättegångar som nu pågå? Det menar den israeliska konstnären Itay Zalait som skapat verket som, komplett med en Netanyahu i naturlig storlek, plötsligt dök upp på ett torg i centrala Tel Aviv.

– Syftet med mitt verk är att fler ska få upp ögonen för det som sker nu i Israel. För om vi inte reagerar så kan detta vara den israeliska demokratins sista måltid, säger Itay Zalait i en intervju på sin egen Facebooksida.

Netanyahu är dock inte själv lika begeistrad:
– Det här kan likställas med ett dödshot, säger han på Twitter, citerad av The Guardian

Hör mer om detta och andra saker som händer i världen i det kommande avsnittet av Global Podd.

Redaktionen

Previous Long read: Memories from the space previously known as Yugoslavia
Next Global Podd 21/2020. Vem vågar prata ras?