Israel: Demokratins sista måltid?


Israels premiärminister Netanyahu sitter ensam vid det stora bankettbordet, ljusen är utbrunna och bordet dinglar av mat. Nu är han på väg att sätta i sig den stora tårtan, det sista som återstår i en tablå som de flesta förknippar med da Vincis Den sista måltiden (ofta kallad Nattvarden på svenska).

Är det här en bild av den israeliska demokratin, mitt i pandemin och mitt i de omfattande korruptionsrättegångar som nu pågå? Det menar den israeliska konstnären Itay Zalait som skapat verket som, komplett med en Netanyahu i naturlig storlek, plötsligt dök upp på ett torg i centrala Tel Aviv.

– Syftet med mitt verk är att fler ska få upp ögonen för det som sker nu i Israel. För om vi inte reagerar så kan detta vara den israeliska demokratins sista måltid, säger Itay Zalait i en intervju på sin egen Facebooksida.

Netanyahu är dock inte själv lika begeistrad:
– Det här kan likställas med ett dödshot, säger han på Twitter, citerad av The Guardian

Hör mer om detta och andra saker som händer i världen i det kommande avsnittet av Global Podd.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.