Barnmorskans dag: så räddar vi liv!


22-åriga Ruma Akhter med sin tre dagar gamla son. Foto: Donald Boström.

För drygt 300 år sedan fick Sverige sitt förste reglemente för barnmorskor. Sedan dess har yrket spritt sig över hela världen. Fotografen Donald Boström har skildrat barnmorskors arbete i text och bild. Här delar han med sig av sina intryck.

I samband med 300-årsjubileet av det svenska barnmorskeyrket fick journalisten och fotografen Donald Boström i uppgift att skildra och intervjua barnmorskor i Sverige och utomlands. Resultatet blev en bok utgiven av Barnmorskeförbundet med bilder och reportage från ett tiotal länder och platser, däribland Afghanistans huvudstad Kabul, provinsen Samangang i norr och Nuuk på Grönland.

– Sverige är ett föregångsland och när jag var i t ex Afghanistan kunde jag se och uppleva hur viktigt barnmorskeyrket är. Till och med talibanerna förstår att det även räddar deras barn och mödrar, berättar Donald Boström.

Kvinnosjukhuset i Kabul. Foto: Donald Boström

Just Afghanistan hör till de starkaste intrycken från uppdraget som när Donald Boström fick tillåtelse att komma in i och fotografera från kvinnosjukhuset i Kabul.

 – De kvinnor jag träffade utstrålade ett enormt engagemang och en stor generositet. Och i sina blåa sjukvårdskläder, under den Burkha de tvingades ha på sig ute, var de precis som alla andra barnmorskor – lika skickliga och engagerade, konstaterar Donald Boström.

Eva Alvarez Allende och Gerardo Amaya, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge. Foto: Donald Boström.
Förlossning på Dhaka Medical Collage Hospital, Dhaka, Bangladesh. Foto: Donald Boström.

Den 5e maj är det alltså den internationella barnmorskedagen (The International Day of the Midwife). Samtidigt pratar många idag om hur mödra- och barnadödligheten riskerar att gå upp i länder som Sierra Leone när alla resurser måste läggas på bekämpningen av covid-19.

Ett nytt liv. Foto: Donald Boström

– I Afghanistan dör det enligt de uppgifter jag fick 48 kvinnor per dygn i barnsäng. Det är två kvinnor i timmen. Så Barnmorskan är helt nödvändig för att kvinnor och barn ska överleva, fortsätter Donald Boström och säger:

– Det här är inte som kanelbullens dag. Det här är livets dag!

David Isaksson

Här kan du beställa boken!

Previous Hur tänkte den där Jesus egentligen? #resedrömmar
Next Derechos de libertad en los tiempos de Covid-19