Det svenska biståndet är mer omdebatterat än någonsin. Men hur stort är det – och vad går det till? Trots att biståndsfrågan debatteras flitigt hörs sällan ungdomars perspektiv. Vi frågade några ungdomar om vad de vet – och vad de vill att biståndet ska användas till.

Vad tänker du, när du hör ordet bistånd?
Sarah Hedman, 28 och Idil Ismail, 24
Sarah: Jag tänker direkt på Sida, men också att Sverige har stoppat sitt bistånd till UNRWA.
Idil: Humanitär hjälp, antingen krigsdrabbade länder, och människo- och rättsorganisationer.
Vet du var det svenska biståndet går och hur mycket vi ger i dagsläget?*
Sarah: Jag har inte koll på det i år, det är väl lite olika beroende på budget. Från min praktik på Svenska FN-förbundet vet jag att vi inte ger så mycket till jämställdhetsfrågor, det var vi inte supernöjda med.
Idil: Jag vet inte en exakt siffra, men jag vet att det har sänkts rejält på senaste. Sverige är dock känt för sitt bistånd, så vi ger nog några miljarder.
Vad tänker du när du hör svaren?*
Sarah: Såklart ska vi skicka bistånd till Ukraina, ett krigsdrabbat land där folk behöver hjälp. Samtidigt känns det som att det är den enkla vägen att skicka till länder nära Sverige, som är mer kulturellt liknande, istället för att skicka till länder som Palestina, med argumenten att man stoppar det eftersom det ändå inte kommer in i landet. Det känns som att det rör sig om underliggande fördomar gentemot vissa länder, och då blir de enklare att ge till de närliggande.
Är Ukraina mer än ett säkerhetspolitiskt val, vad tror du?
Sarah: Det känns som att det inte bara är det, utan ett enkelt argument att ta fram, som inte heller kan kritiseras, eftersom det som görs inte heller är fel. Det är mycket att förhålla sig till, men det är ingen anledning att dra ner där det behövs som mest.
Idil: Det är en säkerhetspolitisk fråga, men det är också politiskt genom man inte tar ställning. I frågor som exempelvis Israel-Palestina “tar man inte ställning” genom att dra in biståndet, samtidigt som man indirekt har tagit ställning på andra sätt.
Sarah: Jag håller med, det blir dubbelt när man inte fördömer vad staten Israel gör och förnekar att det är ett folkmord, och sen drar in biståndet, då fattar man vad de vill säga med det.

Vad tänker du, när du hör ordet bistånd?
Irfan Bitic, 24
Humanitärt bistånd, att man hjälper människor som lever i nöd, människor som tyvärr lever i krig och fattigdom.
Vet du var det svenska biståndet går och hur mycket vi ger i dagsläget?
Mycket via organisationer, mycket demokrati och miljöfrågor, och demokratisering i andra delar av världen. Närmare 50 miljarder.
Vad tänker du när du hör svaret?*
Jättetråkig utveckling, klimatmigranter och antal människor som flyr till följd av klimatförändringar ökar runt om i världen, så det finns ju ett stort behov av att bekämpa klimatförändringar, och där är bistånd ett viktigt medel för just det. Det ser mörkt ut, och tråkigt. När nöden ökar måste också anslagen öka.

Vad tänker du, när du hör ordet bistånd?
Adrijan Danqi, 22
Jag kopplar det direkt till utveckling och livsräddande insatser, att det både hjälper människor livs och utvecklar hela länder.
Vet du var det svenska biståndet går och hur mycket vi ger i dagsläget?
Dels finns det landsspecifika strategier, dels övergripande strategier. Man har exempelvis olika specifika strategier i Ukraina och Afrika och utvecklingsinsatser i landsspecifika områden, och sen mer övergripande strategier som exempelvis är konfliktförebyggande, för jämställdhet, för kvinnor, fred och säkerhet. Jag vet också att Sverige fokuserar på global hälsa, så en stor biståndspartner bör vara inom det området.
Vad tänker du när du hör svaren?
Det är en oroande utveckling som vi fått se ett tag nu. Människor behöver detta stöd för att överleva. Stöd till Ukraina är viktigt, men man lämnar samtidigt andra människor i sticket. Det jag tror är viktigt att komma ihåg är att en utfasning av biståndet både dödar människor och samtidigt ökar risken för nya konflikter i dessa länder. Vill man få stopp på krig, konflikter och samtidigt skapa ett bättre liv för oss själva och för andra människor kan man inte stegra ner på biståndet på det sättet som man gör just nu.

Vad tänker du på när du hör ordet ”bistånd”?
Ffion McEnvoy, 24
Jag tycker att det är viktigt, alltmer nödvändigt och utsatt för allt större påtryckningar. Tyvärr minskar biståndet i takt med att behovet ökar, vilket är tvärtemot hur det borde vara.
Vet du var det svenska biståndet går och hur mycket vi ger i dagsläget?
Nej, jag vet att det fanns ett mål på 1 procent av BNP vid ett tillfälle, men att det har övergivits. Men jag vet att pengarna går till en mängd olika initiativ, ibland kopplade till specifika områden av nationellt intresse eller värderingar, som projekt för att stödja kvinnors rättigheter.
Vad tänker du när du hör svaret?*
Det är oerhört sorgligt. Sydsudan och Jemen befinner sig i en allvarlig humanitär kris med konflikter, miljontals flyktingar och några av världens högsta nivåer av livsmedelsosäkerhet och klimatutsatthet. Att Sverige slutar hjälpa människor här är förödande.
*Här är svaret på frågan
Under 2024 uppgift biståndet till cirka 52 miljarder kronor eller 0,79 procent av BNI. Drygt tio procent av biståndet gick till Ukraina. Källa: OECD-DAC via Concord. Enligt OpenAid var biståndet ännu lägre, 41,55 miljarder.
Johanna Erman
Läs också
Uppläsning av artikel
|