Kambodja: ”Sverige lämnar oskyldiga åt sitt öde”


Benjamin Dousa och Åsa Eriksson. Stillbild från debatten.

Sveriges bilaterala bistånd till Kambodja avslutas vid årsskiftet 2024/2025. Nu varnar oppositionen för en ännu sämre situation för människorättsförsvarare i det sydostasiatiska landet som i praktiken är en enpartistat.

I samband med att Sveriges bilaterala bistånd avslutas ställde Åsa Eriksson (S) den 15 oktober en fråga i riksdagen (interpellation till bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa om hur Sverige avser att stödja demokratikampen och skydda människorättsförsvarare i Kambodja där situationen allt sämre: Oberoende media finns inte och fackföreningsledare fängslas. Demonstrationer upplöses med våld. Flera av Right Livelihood-pristagarna från organisationen Mother Nature sitter också fängslade.

– Oskyldiga människor som lever under auktoritärt styre ska lämna till sitt öde. Jag förstår inte hur statsrådet resonerar, sa Åsa Eriksson (S).

I sitt svar höll Benjamin Dousa med om beskrivningen av situationen i landet och han konstaterade att utvecklingen har gått i fel riktning i Kambodja. Men, menade han, Sverige har ändå inte övergett de som arbetar för mänskliga rättigheter i Kambodja:

– Regeringen fortsätter sitt engagemang för det mänskliga rättigheterna i Kambodja via EU, FN och de multilaterala utvecklingsbankerna, sa Benjamin Dousa i debatten.

Här har du se interpellationsdebatten

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.