Georgien: Valet avgörande för HBTQI-rättigheter


Foto från Beka Gabadadzes Instagram.

Protesterna har varit stora mot Georgiens nya Rysslands-inspirerade lag om utländska agenter. Men när regeringen i Georgien också antagit nya lagar mot HBTQI-rättigheter har det varit tystare. Nu hoppas Beka Gabadadze, ordförande för organisationen Temida, att lagen ska rivas upp om oppositionen vinner valet i höst.

Den 27 juni 2024 passerade den georgiska regeringens lagförslag om HBTQI-rättigheter igenom den första omgången av tre i parlamentet. Nu återstår två omröstningar, i september och oktober, men eftersom regeringspartiet Georgisk dröm har egen majoritet så är det hela mest av allt en formalitet.

Lagen är utformad med lagen om utländska agenter som förebild och lagförslaget mot HBTQI-rättigheter presenterades dagen efter att agentlagen antagits. Lagen om utländska agenter är i sin tur baserad på Rysslands lagstiftning på samma område och innebär att oberoende medier och organisationer från civilsamhället hindras från att ta emot stöd utifrån.

Sverige har länge gett ett omfattande bistånd till just det georgiska civilsamhället och statssekreteraren Diana Janse har uttryckt sin starka oro över utvecklingen i Georgien. EU har också gjorde skapar uttalanden kring utvecklingen i Georgien.

Det står klart att Ryssland styr mycket av det som händer bakom kulisserna i Georgien, inte minst genom Rysslandsvänliga oligarker som Bidzina Ivanisjvili, vars förmögenhet överstiger en fjärdedel av Georgiens BNP. Trots detta har EU ännu inte infört några sanktioner mot Bidzina Ivanisjvili.

Alla demonstrationer förbjuds

Vad kommer den nya HBTQI-lagen att innebära? Beslutet föregicks av en homofobisk kampanj från regeringen. Och enligt lagen förbjuds HBTQI-samlingar och demonstrationer. Lagförslaget förbjuder alla offentliga åsiktsyttringar eller offentliga sammankomster som kan anses ”främja relationer mellan personer av samma kön”.

– Det gör att lagen strider mot konstitutionen. Och lagen kan användas för att utpressa demonstranter, säger Beka Gabadadze, ordförande för organisationen Temida, som arbetar för transpersoners rättigheter i Georgien.

Lagen förbjuder samkönade partnerskap, vilket en ändring i konstitutionen 2018 redan har gjort. Lagen definierar äktenskap som en union mellan man och kvinna, vilket även konstitutionen gör.

– Parlamentet lagstiftar politisk homofobi, konstaterar Beka Gabadadze.

Lagförslaget innehåller också förbud mot könsbyte och erkännande av icke-binära kön. Och medicinsk könsbekräftelse görs olagligt, vilket Beka Gabadadze anser är katastrofalt för transpersoner. Hormonbehandling och könsoperationer förbjuds och läkare som utför könskirurgi riskerar flera års fängelse. Att utbilda i queerfrågor och bedriva genusstudier blir också förbjudet – även på landets universitet. Samkönade par förbjuds att adoptera och främjande av HBTQU-innehåll i medier blir också ovanligt.

Enligt Beka Gabadadze kommer lagen att påverka Georgiens EU-ambitioner, eftersom den är diskriminerande och anti-konstitutionell.

– EU har redan kritiserat Georgien för regeringens agerande, inte minst när det gäller HBTQI-rättigheter. Och ansökningsprocessen avstannade när lagen om utländska agenter godkändes i juni 2024, fortsätter han.

Organisationen Temida arbetar bland annat med hälsovård för transpersoner och driver ett program som bekämpar hiv och har stöd utifrån, bland annat från FN-organet UNFPA. Om lagen antas så kommer Temida sannolikt att behöva stänga ned alla verksamhet.

Trots detta har inte Beka Gabadadze förlorat hoppet. Trots hot, hat men också direkt våld har flera Pride-marscher ändå kunnat genomföras i Georgiens huvudstad Tbilisi. Och trots allt har ändå attityderna gentemot HBQTI-rörelsen förändrats till det bättre de senaste sex-sju åren, menar Beka Gabadadze.

Gatumålningar till stöd för EU och Ukraina. Foto: David Isaksson.

Den 31 oktober äger parlamentsvalet rum i Georgien. Mycket kommer att avgöras då – inte minst Georgiens möjligheter att kunna bli medlem i EU inom överskådlig framtid. Utmaningen inför valet är att samla en splittrad opposition, men också att få människor att våga rösta på oppositionen, trots risken för repressalier.

– Oligarkerna har mycket mer resurser än oppositionen, mycket mer pengar. Samtidigt vill en majoritet av befolkningen att vi går med i EU. Om oppositionen får majoritet i parlamentet så kommer de att upphäva lagen – därför är valet så viktigt – inte bara för våra rättigheter utan för Georgiens framtid i stort, konstaterar Beka Gabadadze.

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.