Massarresteringar efter protester i Bangladesh


Studentprotester i Bangladesh 2024. Foto: Rayhan9d Wkipipedia cc.

Efter de omfattande studentprotesterna har regeringen i Bangladesh genomfört massarresteringar. 7 000 personer har skadats i polisens våld och närmare trehundra personer har dödats.

Texten har uppdaterats 5/8 12.00

Det var i juni 2024 som studenter i Bangladesh inledde sina protester. Bakgrunden är ett mångårigt kvoteringssystem för statliga tjänster som bland annat gynnar familjemedlemmar till de som kämpade för självständighet mot Pakistan 1971. Idag reserveras totalt cirka 56 procent av regeringens jobb till dessa grupper. Protesterna startade på Dhaka universitet, vilket är landets bästa utbildningsinstitution, och spreds sedan vidare till andra universitet.

Uppdatering:

Dussintals människor dödades och hundratals skadades på söndagen den 4 juli när förnyade protester mot regeringen svepte över Bangladesh, där demonstranter krävde att premiärministern skulle avgå samtidigt som tillgången till mobilt internet stängdes av i ett försök att dämpa oroligheterna. Militären har sedan dess utlyst undantagstillstånd, skriver The Guardian.

Trots detta skedde protesterna lugnt och fredligt. Men plötsligt – den 15 juni – attackerades studenterna av personer beväpnade med spön, käppar och klubbor och några var till och med beväpnade med revolvrar. Amnesty International skriver:

Inom några timmar framträdde ett mönster över hela landet med liknande attacker samordnade av personer som tros vara medlemmar i Bangladesh Chatra League (BCL), en grupp som är ansluten till det styrande Awami League (AL), mot studentdemonstranter. 

I en video som fått stor spridning ses studenten Abu Sayed stå ensam mot polisen med armarna utsträckta som i trots, informerar Amnesty International. I vad som verkar en oprovocerad attack sköt polisen mot honom, och han förklarades död redan innan han nådde sjukhuset.

Den politiska analytikern Zahed Ur Rahman argumenterade att protesterna först blev våldsamma när Awamiligan som är kopplad till regeringspartiet började attackera de protesterande. Men det som hände Sayed verkar också som en symbol för polisens orättfärdiga våld. Situationen förvärrades också när kvinnliga protestanter blev överfallna. 

Regeringen har sedan protesterna började stängt skolor och universitet, och gjort internet anslutning mer långsam, vilket gjort det svårare för protestanterna att organiseras och göra planer via sociala medier. Samtidigt har landets högsta domstol åtminstone fattat ett beslut som – åtminstone tillfälligt – reducerar de kvoter som studenterna protesterar mot. Det återstår dock att se om protesterna kommer leda till en permanent ändring i lagen eller inte. 

BBC har rapporterat om flera skadade studenter på sjukhus som vittnat om polisens dödliga våld, därav en studentledare berättade om hur han blev bunden med ögonbindel och torterad. Andra personer berättar för Al Jazeera om hur de fick hagelskott skjutna i ögonen och riskerar synproblem för resten av livet, därav ett av offren var 10-åriga Mohammad Shamim, som fick skador i båda ögonen efter en sammandrabbning mellan polisen och protestanterna. Doktorn till Mohammad säger att han aldrig kommer fullt återfå sin syn igen. Enligt UNICEF har över 30 barn dödats i samband med protesterna.

Även FN har uttalat kritik mot användningen av övervåld varnat om att använda hagelgevär går emot principerna om nödvändighet och proportionalitet. 

Protesterna har fortsatt dock och vuxit i styrka, trots att polisen tagit sig till gummikulor, granater och tårgas för att skingra folkmassorna. 

Den internationella kritiken har också varit stor mot Premiärminister Sheikh Hasina som använt studentprotesterna som en förevändning för att slå ned på oppositionen i landet.

Drygt 10 000 personer, däribland många politiska oppositionsledare, har gripits sedan protesterna inleddes och myndigheterna anklagas för att godtyckligt ha frihetsberövat många andra utan åtal. Över 200 000 personer ska nu finnas i polisens utredningar, rapporterar The Guardian.

Tidningen har också intervjuat en studentledare som säger att protesterna trots det som sker kommer att fortsätta.

– Det här är en folkrörelse, de kan inte stoppa oss genom att hålla våra ledare inlåsta i häkte. Om jag grips kommer mina medbröder att ta över. Vi finns överallt. Hur många av oss kan de låsa in?, säger han till tidningen.

Emelie Molin

Bakgrund

Ända sedan Premiärminister Sheikh Hasina kom till makten 2009 har situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna i Bangladesh försämrats. Oppositionspartier har förbjudits och det styrande partiet anklagas för olika former av valfusk.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.