Klimatförändringarna har farliga och långvariga effekter för miljarder arbetare runt om i världen. Det visar en ny rapport från Internationella arbetsorganisationen (ILO).
Klimatförändringarnas konsekvenser för arbetstagares hälsa och säkerhet analyseras i en ny rapport från Internationella arbetsorganisationen (ILO). Rapporten ”Ensuring safety and health at work in a changing climate” konstaterar att klimatförändringarna skapar allvarliga hälsorisker för 70 procent av världens arbetstagare. Hälsokonsekvenserna inkluderar cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, andningssjukdomar, nedsatt njurfunktion och psykisk ohälsa.
I Europa orsakade klimatchocker problem på en dittills inte upplevd nivå för miljontals människor i Europa 2023 med omfattande översvämningar och svåra värmeböljor. I ILO-rapporten görs en koppling av en rättvis omställning till hållbara ekonomier.
– Vi ser att skillnaderna i klimatförändringarnas effekter blir allt tydligare mellan olika sektorer och därför är det mycket viktigt att anpassa strategierna efter de specifika behoven i olika branscher och utifrån de lokala förutsättningarna, säger Sebastian Caballero Paz, programhandläggare, ansvarig för klimat och miljö på Union to Union.
ILO uppskattar att mer än 2,4 miljarder arbetstagare (av en global arbetsstyrka på 3,4 miljarder) sannolikt kommer att utsättas för hälsofarlig hetta någon gång under sitt arbete. Jordbruksarbetare och andra utomhusarbetare som utför tungt arbete i ett varmt klimat är särskilt utsatta. Som andel av den globala arbetskraften har de som utsatts för farlig hetta ökat från 65,5 procent till 70,9 procent mellan 2000 och 2020. Dessutom uppskattar rapporten att 18 970 människor årligen dör som en följd av de 22,87 miljoner arbetsskador som kan hänföras till överhettning. Samtidigt lever 26,2 miljoner människor i världen med kronisk njursjukdom kopplad till värmestress på arbetsplatsen (siffror från 2020).
Vad kan då göras för att förbättra situationen?
– Att utveckla anpassningsbara ramverk som möte klimatförändringarna och arbetstagarnas krav är inte bara en utmaning, det är en nödvändighet för många organisationer. Och för att klara det blir det avgörande om vi kan få en förbättrad social dialog för att undvika negativ miljöpåverkan och att säkerställa goda arbetsvillkor och anständiga arbetsmöjligheter, säger Sebastian Caballero Paz.
Rapporten konstaterar också att 1,6 miljarder människor världen över sannolikt utsätts för luftföroreningar på arbetsplatsen, vilket orsakar upp till 860 000 arbetsrelaterade dödsfall varje år bland de som arbetar utomhus.
Tomas Nordberg
Läs också
Uppläsning av artikel
|