En viktig del av det ryska angreppskriget handlar om att krossa den ukrainska kulturen och den nationella identiteten. Därför bombas muséer, konserthallar och monument. Samtidigt blir kulturen en allt viktigare beståndsdel i kampen mot angriparen och i Ukraina gör man allt för att skydda konstföremål som historiska platser. Om kulturens roll för det ukrainska motståndet och i andra konflikter handlar nästa Global Bar-samtal som äger rum den 31/3.
Du som är medlem/prenumerant: Välkommen att delta på plats och du får också ta med dig en gäst!
Samtalet äger rum på plats på Stora Nygatan 26, Gamla Stan Stockholm.
Baren öppnar 17.00 Samtal 18-19.00. Vi bjuder på snacks, bar till självkostnadspris.
Samtalet går också att se över Facebook.
Kulturen är en viktig del av den nationella identiteten – och något som angripare vill krossa och förstöra. Vi såg det hända på Balkan och i Afghanistan och nu även i Ukraina. Ryska militären har bland annat förstört ett museum med verk av den ukrainska folkloristen Maria Prymachenko och en rysk bomb skadade Babyn Yar, minnesplatsen över förintelsen i huvudstaden Kyiv.
För många i Ukraina som tidigare kanske inte tänkte så mycket på den egna kulturen är den idag en del i kampen för enighet. Skulpturer skyddas med sandsäckar, viktiga nationella föremål förs bort för att skyddas.
I Ryssland och på Krim stängs samtidigt muséer. Historiker och lärare häktas för att radera bort minnet av de ohyggligheter som Ryssland begått under Sovjet-tiden. Men går det att skriva om historien på ett sätt som Putin försöker göra? Och vilken roll spelar kulturarv i konflikter?
Medverkande:
- Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för svenska Unescorådet.
- Elisabeth Schellekens Dammann, professor i estetik vid filosofiska institutionen i Uppsala.
- Alona Melnyk, aktiv i den ukrainska diasporan i Sverige.
Moderator: David Isaksson, Chefredaktör Global Bar Magazine.