Oroande att Sida inte vill svara på följdfrågor


KOMMENTAR. Att göra intervjuer med Sidas chefer blir allt svårare. Sidas generaldirektör vill inte göra muntliga intervjuer och när Global Bar Magazine intervjuer Sidas chefsjurist får vi inte ställa några följdfrågor. Är allt detta ett tecken på den rädsla som den senaste tiden spridit sig på Sida?

Detta är en kommentar. De åsikter som framförs är författarens egna.

Den svenska biståndsmyndigheten Sida är i skottgluggen som kanske aldrig förr. Generaldirektör Jakob Granit har på eget bevåg ändrat tre centrala beslut efter vad som de flesta tolkar som en följd av starka påtryckningar från utrikesdepartementet. Samtidigt blir det allt svårare för media att få tillgång till Sidas medarbetare för intervjuer. Och när intervjuer görs så ska alltid någon från Sidas presstjänst vara med och lyssna.

Att journalister skickar frågeställningar till den man vill intervjua är vanligt så att intervjupersonen ska kunna förbereda underlag och annat. Att personer i maktställning enbart vill svara skriftligt blir också allt vanligare. 

Men att den som blir intervjuad under själva intervjun meddelar att man inte kommer att svara på några följdfrågor – något som inte sagts när intervjun bokats – ­är åtminstone för mig helt nytt. Detta var fallet när Global Bar Magazine intervjuade Sidas chefsjurist som inför intervjun förberett ett antal talepunkter som intervjun inte fick frångå.

När Sidas medarbetare fick läsa sina svar ville pressavdelningen stryka följande rad:

– Men nu håller du dig inte till de frågor du skickade in.

Efter samtal med Sida återkommer Sidas pressenhete med följande skriftiga svar:

Hej David, vi delar inte din bild att Ola sa meningen just där i intervjun, men du är ju såklart fri att publicera det som du vill.

Efter att ha pratat med kollegor som aldrig heller varit med om något liknande väljer jag att skicka följande frågor till Sidas pressenhet:

– Vad är anledningen till att Sida inte accepterar att följdfrågor ställs vid en muntlig intervju?

När det gäller intervjun 9/7 så kom vi överens om att vi ville se frågorna i förväg och hålla oss till just de frågorna. Vi gjorde en muntlig intervju så att vi vid tillfället skulle kunna förtydliga och förklara delar om något skulle vara oklart.

Vi ville ha intervjufrågorna i förväg för att kunna förbereda så tydliga, omfattande och transparenta svar som möjligt. På grund av begränsade resurser under sommaren ville vi inte ta andra frågor än de vi kommit överens om just  vid intervjutillfället. Däremot erbjöd vi oss att svara på uppföljande frågor skriftligt efter intervjutillfället.
 

Finns det något formellt beslut kring detta? Vem har i så fall fattat detta beslut. 

Nej det finns inget formellt beslut kring detta. Vi genomför intervjuer på olika sätt beroende på vilka resurser vi har vid tillfället.
 

Sida ger ett omfattande stöd till pressfrihetsfrågor men konsekvensen av Sidas eget arbetssätt är att myndigheten begränsar pressfriheten. Hur ser ni på detta faktum?

Det stämmer att pressfrihetsfrågor är en viktig fråga för Sida. Vi anser inte att Sidas arbetssätt begränsar pressfrihet och vi jobbar för att vara så transparenta som möjligt. Du är välkommen att ställa de frågor du vill så ska vi svara så snabbt vi kan.

Själva intervjun och hur den förlöpte kan ni läsa i en separat artikel som du hittar här.

David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.