Hur kan lokaldemokrati bidra till bättre krishantering? I en ny forskningsstudie har Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, tillsammans med Kyiv School of Economics, undersökt hur ukrainska kommuner har arbetat för att skydda sina samhällen och upprätthålla lokal demokrati under kriget. Studien visar att decentraliserat ledarskap, delaktighet och samverkan är avgörande för att bygga motståndskraftiga samhällen – lärdomar som är högst relevanta även för svenska kommuner.
I ljuset av Rysslands fullskaliga invasion har Ukraina visat att decentraliserad styrning och lokaldemokrati kan utgöra en kraftfull grund för samhällens resiliens under kris. Ukrainas hromadas – kommuner – har spelat en avgörande roll i att hantera enorma utmaningar som massflykt, förstörd infrastruktur och kontinuerliga säkerhetshot. För svenska kommuner erbjuder de ukrainska erfarenheterna insikter i hur lokaldemokrati och krishantering kan kombineras för att bygga robustare samhällen. Genom att stärka decentraliserat beslutsfattande, investera i lokaldemokrati och prioritera inkluderande krisberedskap kan vi stå bättre rustade inför morgondagens utmaningar.
Forskningen omfattar tre publikationer:
- Forskningsrapport – En fördjupad analys av hur lokaldemokratiska arbetssätt har bidragit till Ukrainas samhälleliga resiliens.
- Policy brief – En kortfattad sammanställning av de viktigaste slutsatserna och rekommendationerna för kommuner och beslutsfattare.
- Toolbox – Konkreta exempel och vägledning för hur kommuner kan stärka sin integration av internflyktingar (IDPs) för att främja social inkludering och stärka samhällsresiliensen.
Läs mer om lärdomarna här och ladda ner publikationerna
Vill du veta mer? Delta i vårt webbinarium den 13 maj och hör direkt från forskarna och ukrainska kommunrepresentanter!
Webinar: Local democracy and societal resilience in Ukraine
May 13, kl. 14:00–15:30
What Can Local Governments Learn from Ukraine’s Crisis Management? Building Resilient Communities through Local Democracy.

Uppläsning av artikel
|