ANALYS. Efter flera månader av intensiva protester börjar oppositionen i Serbien inse att de måste agera mer aktivt och skapa en skuggregering. Men detta måste i så fall att ske i samarbete med demonstranterna, skriver Vladan Lausevic.
Detta är en analys. De åsikter som framförs är författarens egna.
Protesterna i Serbien inleddes efter att 15 personer omkommit när taket på järnvägsstationen i staden Novi Sad kollapsade den 1 november 2024. Händelsen ansågs vara en följd av utbredd korruption inom landets ledning.
De senaste månaderna har protesterna vuxit i styrka. Den 15 mars 2025 genomfördes den största demonstrationen hittills då runt 300 000 demonstranter samlades i Belgrad. I samband med manifestationen användes sannolikt en så kallad ljudkanon, vilket ledde panik när en kraftig ljudvåg svepte genom demonstranterna, vilket resulterade i skador och kaotiska upplevelser. Studenterna kräver nu att regeringen ska förklara vad som hände.
Det misstänkta mordförsöket den 24 mars på den populära oppositionsledaren Dragan Milić i hans hemstad Niš har också lett till kraftiga reaktioner, och till att Dragan Milićs popularitet ökat.
Studenter cyklar till Bryssel
Just nu cyklar också en grupp studenter från Serbien till Bryssel för att få EU att uppmärksamma det som händer. Längs vägen, som i Österrikes huvudstad Wien, har studenterna tagits emot med stor entusiasm.
Medborgarförsamling fattar beslut
En annan nyhet är att i staden Kragujevac, som annars är känd som en stad där man dels tillverkar vapen och dels tidigare hade bilindustri med den kända bilen Yugo (som senare blev en meme), är den första staden i Serbien som faktiskt har börjat implementera ett beslut taget från ett zbor-möte, alltså från en medborgarförsamling.
Detta innebär att ett beslut taget på en medborgarförsamling alltså ska verkställas av de lokala myndigheterna, detta kan i sig ses som en viktig förändring.
Det är också uppenbart att människor inom det styrande SNS-partiet börjar fundera på framtiden. Läckor från SNS-partiet visar att flera lokala ledare (borgmästare) upplever sig alltmer isolerade och att trycket från medborgarna på lokal nivå är väldigt stort. Det rapporteras också om att president Vučić nu har stöd av mindre än 50 procent av befolkningen, medan en majoritet, om än en mindre sådan, stödjer protesternas krav.
Splittrad opposition
Under de senaste två månaderna har funnits mycket kritik om att oppositionen är alltför splittrad och passiv, vilket har gynnat Vučić. Oppositionen är fortfarande splittrad i den meningen att vissa delar av den till och med anses värre än Vučić när det gäller frågor som till exempel synen på Kosovo, den serbisk-ortodoxa kyrkans roll i samhället och Serbiens europeiska integration. Detta beror på att delar av oppositionen fortfarande är starkt prorysk.
Kritiker menar att oppositionen verkligen måste börja göra sitt jobb, oavsett de ideologiska och intressekonflikter som finns inom den. Den politiska oppositionen har också insett att de måste börja agera mer aktivt och skapa en skuggregering, men att detta måste ske i samarbete med demonstranterna. För det här är inte längre en studentledd rörelse – det har utvecklats till en bred medborgaraktivism för demokrati.
Tanken är att en skuggregering ska vara redo som ett alternativ till Vučić, så att maktövertagandet kan ske snabbt om och när han avgår. Samtidigt lyfts krav på att övergångsregeringen ska baseras på medborgarförsamlingarna. Vissa oppositionella politiker menar att dessa medborgarförsamlingar borde institutionaliseras. Vad det innebär i praktiken är ännu oklart, men sannolikt handlar det om fler folkomröstningar, likt Schweiz, samt regelbundna medborgarförslag och medborgarråd.
Det finns också en växande efterfrågan från delar av oppositionen på ökad decentralisering i Serbien, vilket påminner om det arbete som personer som Dragan Milić driver. Bara under den senaste veckan har det hållits över 100 medborgarrådmöten och över 1 000 protester runt om i hela landet.
Nu talas det om behovet av en demokratisk återuppbyggnad med fokus på lokal självstyrelse, miljöskydd, transparens i rättsväsendet och förbud mot statlig korruption. I tre städer i Serbien har invånarna röstat fram krav på att borgmästarna ska avgå, samt på att folktribunaler ska inrättas för att granska lokala makthavares beteenden.
Protesterna fortsätter alltså och president Vučić befinner sig under större press än någonsin tidigare, särskilt eftersom även hans egna medlemmar inom SNS-partiet nu pratar om att de håller på att tappa makten. Det är också värt att notera att SNS till stor del består av personer som inte drivs av ideologi, utan snarare av ekonomiska intressen – många av dem kan därmed mycket väl byta sida om det skulle gynna deras egna intressen.
Allt detta betyder att utvecklingen framöver kan gå snabbt. Mycket snabbt.
Vladan Lausevic
Läs också
Uppläsning av artikel
|