Debatt: Bra att regeringen ger utrymme åt små organisationer


Guthyamma folkvald byrådsrepresentant leder möte för marginaliserade kvinnor i Indien. Foto: Sujata Khanna for The Hunger Project

DEBATT. Under lång tid har stödet genom Sida dominerats av ett system där ett begränsat antal organisationer fått stabil finansiering och inflytande. UD:s senaste inbjudan till konsultationsmöte kan därför tolkas som en signal till förändring – en öppning för nya röster och perspektiv i rum som tidigare varit stängda. Det skriver Malin Flemström, Vd för The Hunger Project Sverige.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Global Bar publicerade den 31 mars en artikel med rubriken ”Vem är välkommen när UD bjuder in till rådslag?” som belyser vilka organisationer som bjudits in till UD:s konsultationsmöte om globala förändringar inom biståndspolitiken och vilka som lämnats utanför. 

Men samtidigt ställer vi oss frågan: har urvalsprocessen till samtal om bistånd någonsin varit tydlig? Den kritik som nu framförs kring UD:s urval speglar en problematik som länge präglat biståndet – en avsaknad av öppenhet och transparens i urvalsprocesser.

Under lång tid har Sida dominerats av ett system där ett begränsat antal organisationer, genom sitt strategiska partnerskap (SPO), fått stabil finansiering och inflytande. Detta har möjliggjort att vissa aktörer byggt upp stora verksamheter i Sverige, medan andra, med bred global närvaro men mindre svensk organisation, haft svårt att få tillträde. Denna obalans har länge kritiserats för sin brist på transparens och flexibilitet.

Biståndet gynnas av en bredare syn

Vi på The Hunger Project Sverige ser detta tydligt. Vår organisation har en liten närvaro i Sverige sett till antal anställda, men vi är en del av en global rörelse med omfattande verksamhet i flera världsdelar. Trots vår globala räckvidd har vi, liksom många andra organisationer med liknande struktur, mött utmaningar i att få tillgång till Sidas stöd. Vi ser att biståndet skulle gynnas av en bredare syn på kapacitet – där det inte bara är organisationernas storlek i Sverige som avgör, utan deras faktiska förmåga att driva effektivt biståndsarbete och uppnå hållbara resultat. 

Ett tydligt exempel på denna snedvridning är det kriterium som Sida satte upp i utlysningen för att organisationer skulle kunna bli SPO: att de skulle ha minst tio anställda som arbetar direkt med det internationella utvecklingssamarbetet. Detta krav gynnar organisationer som redan varit partners till Sida och har haft möjlighet att växa inom systemet, snarare än att spegla en organisations effektivitet eller kapacitet globalt. Många mindre organisationer har visat sig kunna driva framgångsrika program och mobilisera omfattande stöd utan att ha en stor personalstyrka i Sverige. Genom att fokusera på storleksmått istället för faktiska resultat och genomslagskraft har Sida riskerat att bromsa innovation och nytänkande inom biståndet.

Sida har i regleringsbrevet för 2025 fått tydliga direktiv att minska sina kostnader och öka biståndets genomslag, något som kräver en mer inkluderande och resultatinriktad strategi. Men transparensen i urvalsprocesserna är fortsatt en utmaning. Sida har länge fått kritik för att dess urvalsprocesser varit svåröverskådliga, vilket skapat inlåsningseffekter där vissa aktörer cementerat sin roll medan andra haft svårt att få en chans. Om biståndet ska bli mer effektivt och rättvist krävs ökad öppenhet och tydlighet i dessa processer.

UD:s senaste inbjudan till konsultationsmöte kan också tolkas som en signal till förändring – en öppning för nya röster och perspektiv i rum som tidigare varit stängda. Att även organisationer utanför den traditionella biståndskretsen får delta är en välkommen utveckling som vi hoppas består oavsett politisk färg på regeringen. Vi hoppas att urvalet av inbjudna aktörer framöver fortsätter att spegla olika expertisområden och mångfald av perspektiv, inte nödvändigtvis storlek på organisationen. Det ser vi också som en del av den större reformagendan där biståndet ska bli mer effektivt, flexibelt och transparent. 

Att öppna upp biståndsdialogen för fler aktörer handlar inte om att försvaga de etablerade organisationerna, utan om att stärka hela sektorn genom en bredare representation av erfarenheter och perspektiv. Att välkomna nya aktörer i samtalen är en nödvändighet för att biståndet ska kunna utvecklas och möta dagens globala utmaningar på bästa sätt. En verkligt transparent och effektiv biståndsstrategi kan bara byggas om alla aktörer, stora som små, ges en rättvis chans att bidra och påverka.

Malin Flemström
Vd, The Hunger Project Sverige

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.