Syrien och Belarus: ”Exilen förenar oss”


Ali Alabdallah är en syrisk författare och aktivist i Sverige. Katsiaryna Lutsevich är journalist från Belarus som också hon tvingats fly. Här samtalar de om hur det är skriva från exilen – och hela tiden hoppas på förändringar.

Katsiaryna: Hej, Ali! Jag är en belarusisk exiljournalist som tvingades fly från sitt hemland och jag skulle vilja prata med dig om våra liknande erfarenheter. Hur var det för dig att hamna i exil?

Ali: Det som tvingade mig att fly från Syrien var Syrienkriget, som började med fredliga demonstrationer 2011, men som senare förvandlades till ett krig mellan den syriska oppositionen och den auktoritära syriska regimen, som stöds av Ryssland och Iran. Det som övertygade mig var regimens överdrivna våldsanvändning mot det syriska folket för att slå ner protesterna, vilket förvandlade Syrien till en plats med kaos, mord och bombningar som påverkade alla.

Jag arbetade som journalist i Syrien och riskerade ständigt att gripas, vilket fick mig att fly så snabbt som möjligt för att undvika att gripas av den syriska underrättelsetjänsten. De hade börjat kontakta den statliga Al-Baath-tidningen och frågat efter mig. Detta skapade ett tillstånd av rädsla och terror för mig, vilket ledde till att jag fattade beslutet att söka asyl i Sverige. 

Katsiaryna: Kan du berätta mer om ditt liv i Syrien innan du lämnade landet? Vilka risker utsattes du för där som journalist?

Ali: Jag arbetade som journalist i huvudstaden Damaskus sedan jag tog examen från College of Media 2008 och medverkade i olika tidningar, tidskrifter, samt radio och tv. Det sista medieföretag jag arbetade för var Al-Baath, en syrisk tidning som är knuten till det styrande Baathpartiet i Syrien.

En av mina kollegor på tidningen skrev en rapport om mig där han anklagade mig för att samarbeta med den syriska oppositionen, sprida falska nyheter och planera att fly från Syrien. Denna rapport skickades till den syriska säkerhetstjänsten, vilket ledde till att underrättelsetjänsten kontaktade tidningen. Lyckligtvis fick jag information från en annan kollega på samma tidning om att den syriska underrättelsetjänsten var ute efter mig. Detta fick mig att fatta beslutet att fly från Syrien för att undvika fängelse.

Katsiaryna: Jag riskerade också att fängslas i mitt hemland. Som journalist skrev jag artiklar om diskrimineringen av det nationella språket. En av dessa artiklar uppmärksammades av en prorysk aktivist, som var ökänd för att anmäla och angripa belarusier som motsatte sig ryskt inflytande. Många personer fängslades till följd av hennes agerande. För min egen säkerhets skull tvingades jag ändra mitt namn i mina artiklar och så småningom lämna Belarus. Efter ett möte mellan belarusiska myndigheter och ryska säkerhetsrepresentanter 2023 stämplades alla belarusiska kulturella icke-statliga organisationer som extremistiska grupperingar. Det var därför jag inte kunde återvända till mitt land.

Berätta för mig, hur var det för dig att leva under ryskt inflytande?

Ali: Ryssland har stött den syriska regimen i 50 år, fram till dess att Bashar al-Assad störtades. Det ryska militära stödet till den syriska regimen ökade efter att den syriska revolutionen inleddes 2011, särskilt efter att revolutionen där regimen slog tillbaka hårt. Ryssland stödde Assad med vapen och flygvapen och började med bombningar av Aleppo, Damaskus och andra syriska städer där väpnade syriska oppositionsstyrkor fanns.

Detta ledde till att tusentals civila syrier, däribland många kvinnor och barn, dödades och till att miljontals människor tvingades lämna de syriska städerna. Det ryska inflytandet har varit betydande, eftersom Assad utan ryskt stöd inte skulle ha kunnat sitta kvar vid makten under det fjorton år långa kriget. Det syriska folket var djupt missnöjt med detta stöd, och många led oerhört och förlorade familjemedlemmar.

Jag tvingades fly från Syrien av skäl som hade att göra med min personliga säkerhet och krigsfarorna, eftersom missiler och explosioner regnade över min hemstad Damaskus. Jag valde Sverige för att det är ett tryggt land med en stark ekonomi som erbjuder möjligheter till personlig utveckling.

Katsiaryna: Som politiska migranter känner vi båda att vi kämpar för att anpassa oss till de nya förhållandena och samtidigt bevara våra egna identiteter. Vilken roll spelar din nationella identitet i ditt liv? Är den viktig för dig?

Ali: Jag är en humanitär flykting från Syrien och jag har fått svenskt medborgarskap. Men min identitet är fortfarande både arabisk-syriansk och svensk. Jag känner tillhörighet till båda länderna och är stolt över att komma från Syrien, de gamla civilisationernas land, ett land med samexistens och en plats med kulturell, religiös och etnisk mångfald. Denna mångfald och fredliga samexistens är källan till Syriens styrka och skönhet.

Jag håller fortfarande hårt fast vid min syriska identitet och min känsla av tillhörighet till mitt hemland Syrien. Denna känsla av samhörighet med Syrien har bara blivit starkare efter diktaturregimens fall.

I mitt dagliga liv strävar jag efter att förmedla den sanna bilden av Syrien till det svenska samhället genom mina artiklar på svenska eller mina bidrag till svenska medier. Mitt mål är att ge en balanserad och korrekt bild av Syrien och styra bort från det fokus som råder på  islamistiska grupper i Syrien och på rädslan för islam.

Katsiaryna: Hur har den svenska kulturen påverkat dig sedan du kom hit? Tycker du att du har lyckats integreras i det svenska samhället?

Ali: Jag lärde mig svenska snabbt, fick jobb direkt, skrev fyra böcker på svenska och fick två priser: det första var Pluralism-priset 2018 och det andra var ett kulturpris i Landskrona stad.

När det gäller den syriska diasporan finns det 150 000 syrier som har fått svenskt medborgarskap av de totalt 250 000 syrier som kom till Sverige. Många syrier har högre utbildning och ett betydande antal har åtminstone gymnasieutbildning. Som ett resultat av detta är syrier för närvarande en av de största grupperna av invandrade studenter som går på svenska universitet.

Jag anser att integrationen av syrier i Sverige i allmänhet är god, och att vissa har lyckats mycket bra med sin integration genom att lära sig det svenska språket, starta företag, arbeta inom olika sektorer, köpa bostäder med mera.

Tyvärr ignorerar många högerextrema partier i Sverige denna verklighet och försöker fokusera på skillnaderna mellan svenska värderingar och muslimska invandrares värderingar, och framställer dem som fundamentalt oförenliga med svenska värderingar.

Katsiaryna: Hur kändes det att bo i Sverige som syrisk flykting? 

Ali: Jag känner mig som en fullvärdig medborgare i Sverige, vilket kan bero på min öppna och flexibla personlighet, liksom min emotionella intelligens och sociala förmåga att interagera med alla med respekt och anpassningsförmåga. Jag kom till Sverige 2013 och nu, efter 11 år i landet, har jag en god social och ekonomisk ställning. Därför känner jag mig inte som en flykting i Sverige, utan snarare som en ambitiös och framgångsrik person som tillhör två länder, Syrien och Sverige.

Katsiaryna: Hur skulle Assadregimens fall påverka livet för syriska flyktingar i Sverige, enligt din åsikt? Tror du att det kan påverka deras beslut att återvända till Syrien?

Ali: Om situationen i Syrien stabiliseras och det blir uppenbart att Syrien är på väg mot ytterligare stabilitet tror jag att många syrier som är bosatta i Sverige kommer att återvända till Syrien. Detta gäller dock sannolikt i högre grad de som har tillfälliga uppehållstillstånd, eftersom det finns en betydande risk att Migrationsverket inte kommer att förnya dessa tillstånd. Samtidigt tror jag att många syrier kommer att stanna kvar i Sverige. eftersom de har barn inskrivna i skolor, jobb, fastigheter, företag och till och med svenskt medborgarskap. Det finns cirka 150 000 syrier i Sverige.

Katsiaryna: Tyvärr visade Lukasjenkas regim att den är motståndskraftig när det gäller sanktioner. Det finns ett tillräckligt stöd för den ryska regimen. Vi är grannar, och det är därför det är lättare för dem att ingripa vid protester eller någon annan form av nationellt motstånd. Det är därför jag fortfarande inte kan återvända till mitt hem. Så länge Ryssland har resurser att kontrollera Belarus inifrån och stödja sin hybridockupation kommer jag inte att kunna återvända hem eftersom jag då riskerar att fängslas.

Katsiaryna: Tror du att det redan nu är säkert för syrier att återvända hem? 

Ali: Det är för tidigt att säga att Syrien har blivit hundra procent säkert och stabilt. Många har börjat fundera på att återvända till Syrien, särskilt de som bor i grannländer som Jordanien, Irak, Turkiet och Libanon. Jag tror att många kommer att återvända om situationen i Syrien stabiliseras. 

De står dock inför stora utmaningar, eftersom deras hem är förstörda och deras städer saknar den infrastruktur som krävs för att leva. 

Jag följer noga situationen i Syrien och hoppas verkligen på en bättre början och framtid för landet. Alla är trötta på kriget och det är dags för en inkluderande politisk process i Syrien som garanterar allas rättigheter.

Katsiaryna: Tyvärr är Belarus nu under rysk hybridkontroll. Alla institutioner förryskas och förnedras. Jag kan inte återvända till mitt hemland av politiska skäl. Hur är det med dig? Planerar du att besöka Syrien inom en snar framtid? 

Ali: Ja, jag överväger för närvarande ett besök. Innan den syriska regimen föll var det omöjligt för mig att besöka Syrien på grund av den förtryckande säkerhetskontrollen och risken för fängelsestraff, med tanke på att jag är journalist och flydde från Syrien under kriget på ett irreguljärt sätt. Rysslands roll och inflytande i Syrien är nu obefintligt efter den förrymde presidenten Bashar al-Assads fall. Den tidigare regimens kollaps innebär också slutet för den ryska rollen i Syrien.

Personligen har jag börjat fundera på att besöka Syrien, men jag tror inte att jag skulle bosätta mig där – kanske i framtiden, om situationen blir mer stabil och det är uppenbart att det nya Syrien är på väg mot demokrati. 

Katsiaryna Lutsevich

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.