Tvärtemot vad många nog förväntar sig vill fler att biståndet ska öka. Det visar Sidas årliga undersökning. Är det hela en motreaktion mot de omfattande neddragningarna, eller har regeringen med sitt ensidiga fokus på Ukraina tvärtom bidragit till en ökad biståndsvilja?
Under 2024 har biståndet varit starkt ifrågasatt. Det räcker med att läsa kommentarer på Twitter/X eller höra politiker från riksdagsmajoriteten tala. Eller också är det precis detta man inte ska göra. Kanske är de att de flesta istället lyssnar på helt andra röster – på de som varnar över inbördeskriget i Sudan eller på de organisationer som envist fortsätter att rapportera om det omänskliga lidandet i Gaza.
I den årliga undersökningen (som genomförts sedan 1974!) konstaterar Sida att synen på biståndet förändrats under året – men faktiskt till det mer positiva. Under 2022 ville 9 procent se en ökning av anslaget, och under förra året ökade siffran till 16 procent, för att i år fortsätta öka till 19 procent. 39 procent anser att biståndsanslaget är ”ungefär lagom, vilket är en minskning från förra året då 41 svarades så. På samma gång har andelen som anser att biståndet bör minska eller tas bort helt, minskat från 37 procent (2022) till 32 procent (2023) och i år ner till 30 procent. Under motsvarande år, svarade 6 procent (2022), 11 procent (2023) och i år 12 procent att de ”inte vet”, skriver Sida.
Inte heller verkar det som att vi svenskar sätter oss själva först. Tvärtom så har svenskarnas inställning till påståendet ”Sverige har nog med egna problem som borde lösas först” minskar till 37 procent jämfört med förra årets mätning då 42 procent ansåg att det ”stämmer ganska bra” eller ”helt och hållet”. Det är den lägsta siffran på sex år, sedan 2018.
Kommer KD att tänka om?
Allt fler vill också att biståndet ska öka. Kanske borde resultatet mana till eftertanke hos Liberalerna och Kristdemokraterna tidigare varit starka förespråkare för ett enprocentsmålet, men som under den nuvarande mandatperioden gått med på omfattande sänkningar.
Eller också – kanske har regeringens ensidiga fokus på Ukraina fått svenskarna att inse hur viktigt biståndet faktiskt är. I så fall har regeringen gjort biståndet en tjänst.
Som vanligt visar undersökningen att vi svenskar underskattar hur mycket positivt som faktiskt hänt i världen, något som kanske inte är konstigt med tanke på de negativa nyheter som dominerat 2024.
Men även om undersökningen visar att biståndsviljan ökar, så sker det inte en ökning av människors eget engagemang som enligt undersökningen minskat något under året.
Många organisationer i civilsamhället brottas nu med hur de ska lösa kraven på egenfinansiering som nu kommer att öka till femton procent. Säkert kommer vi också att se mindre organisationer som helt tvingas lägga ned sina program medan andra som redan har effektiva insamlingsorganisationer kan öka sina ”marknadsandelar”.
Vår bevakning fortsätter
Allt det här frågor som vi på Global Bar Magazine bevakat under året: Vi har granskat och skildrat polarisering och konflikter här i Sverige och i världen, det allt mer ökande våldet mot biståndsarbetare och journalister som bevakar utvecklingen, men också det positiva som faktiskt sker.
Nu är det snart 2025. Som liten och oberoende tidning behöver vi ditt stöd – Prenumerera – just nu till specialpris – annonsera, tipsa andra – och försätt tipsa oss om allt som sker i Sverige och i världen i stort som andra medier inte uppmärksammar.
Här kan du läsa Sida opinion 2024.docx
David Isaksson
Chefredaktör
Läs också
Uppläsning av artikel
|