Debatt: Kvinnor dör vid förlossningar – Sverige kan göra mer!


Mödravård i Tanzania. Foto: Petter Bolme.

DEBATT. Varje år dör hundratusentals kvinnor på grund av ohygieniska förlossningar som en följd av brist på rent vatten. Trots detta har Sverige halverat biståndet till vatten och hygien. Det duger inte. Sverige kan – och måste göra mer! Det skriver Anna Nilsdotter och Martina Nee från WaterAid, tillsammans med Helena Lindgren från Karolinska Institutet.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

Just nu pågår Musikhjälpen i Sundsvall, där årets tema är att alla kvinnor har rätt att överleva sin graviditet. Samtidigt dör hundratusentals kvinnor varje år på grund av infektioner orsakade av ohygieniska förlossningar. Trots att brist på rent vatten gör förlossningar livsfarliga har Sverige halverat biståndet som registreras till vatten och hygien.

Att föda barn är ett av livets största mirakel, men för många kvinnor innebär bristen på rent vatten och bra hygien att förlossningen är en direkt livsfara. I världens minst utvecklade länder saknar nästan hälften av vårdinrättningarna rent vatten. Utan möjlighet till att tvätta händerna eller sterilisera utrustning sprids infektioner snabbt.

Konsekvenserna är förödande: En ny rapport från WaterAid och Karolinska Institutet visar att över en miljon mammor och nyfödda dör varje år av infektioner som hade kunnat förhindras om det fanns rent vatten och möjlighet till god hygien.

Förra året födde 19-åriga Enala, från byn Thandu i Malawi, sitt barn på en klinik utan rent vatten. Hon var tvungen att använda vatten från en närliggande bäck till tvätt och hygien under sin förlossning. Det var även det enda vatten hon hade att dricka, trots att det var grumligt och fullt av smuts.

Enala hade tur – hon överlevde och njuter nu av sitt barns smittande skratt. Men för många kvinnor blir utgången mycket värre. Det är helt oacceptabelt att förlossningar fortfarande är en dödsfälla för så många kvinnor.

Sverige måste ta ansvar

Trots att rent vatten är en grundläggande mänsklig rättighet och avgörande för hälsan hos kvinnor och barn, har Sveriges bistånd som registreras till vatten, sanitet och hygien minskat kraftigt. Enligt en granskning som WaterAid gjorde förra året har det här biståndet halverats sedan 2018, och minskat med en fjärdedel under det senaste decenniet. Det är en nedprioritering som kostar liv – mammor och barn som dör helt i onödan. 

Bristen på rent vatten och hygien bidrar också till ett av de största globala hälsohoten: antibiotikaresistens. När vårdinrättningar inte har hygieniska förhållanden ökar risken för infektioner, vilket leder till överanvändning av antibiotika – särskilt inom mödravården. Det är en utveckling vi inte har råd att ignorera.

Den svenska regeringen måste öka resurserna till vatten och sanitet för att kvinnors förlossningar inte ska fortsätta vara en dödsfälla.

Investeringar som räddar liv

Trots de skrämmande siffrorna kring mödradödlighet finns lösningar som verkligen gör skillnad. När vårdinrättningar har tillgång till rent vatten, hygien och sanitet kan risken för mödradödlighet minska med nästan hälften – bara genom något så enkelt som handtvätt bland barnmorskor och annan förlossningspersonal.

Dessutom är det en klok investering. Kostnaderna för att säkerställa vårdinrättningars tillgång till vatten, sanitet, och hygien betalar sig snabbt genom färre infektioner och minskade vårdkostnader. I förhållande till de totala hälsoutgifterna är dessa åtgärder relativt billiga, men har en enormt stor påverkan.

Utan rent vatten och god hygien är det omöjligt för kvinnor att föda barn på ett säkert sätt. Med rätt investeringar kan vi rädda hundratusentals liv – och se till att ingen kvinna någonsin behöver ha en ohygienisk förlossning. Sverige måste agera nu för att alla kvinnor ska överleva sin graviditet och för att varje nyfött barn få en trygg och värdig start i livet.

Anna Nilsdotter
generalsekreterare, WaterAid


Martina Nee
Verksamhetsstrateg och jämställdhetsrådgivare, WaterAid


Helena Lindgren
barnmorska, professor i reproduktiv hälsa, Center of Excellence for Sustainable Health, Karolinska Institutet  

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.