Syrier skyldig till brott mot mänskligheten


Det sönderbombade sjukhuset i staden Harasta, Syrien. Foto: Shutterstock.

I Tyskland har en syrisk före detta arméöverste befunnits skyldig till brott mot mänskligheten och dömts till livstids fängelse. Rättegången är den första i världen som undersöker statligt stödd tortyr under det syriska inbördeskriget.

Rättegången inleddes i april 2020 och översten dömdes för statligt organiserad tortyr. Anwar R. befanns skyldig till att ha övervakat mordet på 27 personer i fängelset Al-Khatib i Damaskus. Åtalet mot Anwar R. har skett enligt principen om universell jurisdiktion, vilket gör det möjligt att åtala eventuella krigsförbrytelser som begåtts av utlänningar i andra stater. Brotten ägde rum 2011 och 2012.

Anwar R. hålls juridiskt ansvarig för tortyren av minst 4 000 personer i ett fängelse som underrättelsetjänsten ansvarade för i huvudstaden Damaskus. Minst 30 fångar tros ha dött.
Den åtalade anklagades för att ha övervakat förhör med bland annat elchocker, misshandel med knytnävar, vajrar och piskor, våldtäkt och sexuella övergrepp samt sömnbrist.

Rättegången inleddes i april 2020, med två åtalade personer. Den yngre av de två, en syrisk man identifierad som Eyad A., dömdes i februari förra året till fyra och ett halvt års fängelse för medhjälp till brott mot mänskligheten. Han befanns skyldig till att ha hjälpt till att föra 30 regeringsfientliga demonstranter till tortyrfängelset al-Khatib. Båda männen – som anses tillhöra Bashar Assads regim – greps i Tyskland 2019 efter att ha flytt från Syrien.

I FN:s säkerhetsråd har Ryssland och Kina lagt in sitt veto mot västmakternas försök att hänskjuta den syriska krisen till Internationella brottmålsdomstolen. Resultatet är att överlevare av tortyr och attacker med kemiska vapen har mycket begränsade möjligheter att söka rättvisa.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.