Ukraina: Nytt stöd till Gammalsvenskby


Traktor på en åker i Gammalsvenskby, Ukraina.
Jordbruk i Gammalsvenskby, Ukraina. Foto: Sofia Hoas

Regeringen ger två miljoner kronor till Gammalsvenskby i Ukraina. Stödet går genom den vänförening som finns på Gotland och ska ge de evakuerade invånarna nytt hopp: 
– Vi vill visa att de har fortsatt stöd, säger projektledaren Sofia Hoas.

Gammalsvenskbys rötter sträcker sig tillbaka till 1782 och uppstod när svenska ättlingar tvångsflyttades från Dagö till dagens Ukraina. Efter första världskriget och den ryska revolutionen tilläts en del av ättlingarna att flytta tillbaka till Sverige av den sovjetiska regeringen. Många bosatte sig då på Gotland. Kontakten mellan byn och Sverige har vuxit från 90-talet och sedan krigets inledning sker daglig kontakt mellan föreningen Svenskbyborna och invånarna av Gammalsvenskby. Här kan du höra mer om byns historia.

Gammalsvenskby ligger i östra Ukraina, nära fronten där kriget pågått sedan den ryska invasionen i februari 2022. Byn har tagit stor skada av invasionen och inga byggnader står oskadda kvar. Alla invånare har därför evakuerats. Lite mindre än hälften av de 2 300 invånarna från Gammalsvenskby flydde till närområdet, resterande har tagit sig vidare till andra länder.

– Det är svårt att tänka sig en framtid mitt under kris och krig, men det är viktigt att försöka, säger Sofia Hoas, projektledare för Svenskbyprojektet och ordförande i föreningen Svenskbyborna.

Samarbete med Gotland

Sverige har varit en partner till befolkningen i Gammalsvenskby under en lång tid och vi fortsätter att stå vid bybornas sida, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i pressmeddelandet från regeringen.

Samarbetet genomförs genom Gotlands Museum till vänregionen Gammalsvenskby (Zmijvka på ukrainska). Två miljoner kronor ska gå till byn.

En bränd vit skåpbil i Gammalsvenskby, Ukraina efter en rysk bombning.
Bränd bil efter rysk bombning 2023. Foto: Föreningen Svenskbyborna.

Pengarna går till föreningen Svenskbyborna som tillsammans med Gotlands Museum genomför projektet. Planen är att kunna erbjuda akut hjälp på plats för att byns tidigare invånarna ska kunna klara vintern, samt att anordna ett sommarläger på Gotland för byns barn.

Hälften av stödet kommer att gå till att anordna sommarlägret, skriver regeringen i pressmeddelandet. Sommarlägret kommer i första hand att rikta sig till de barn som bor kvar i närområdet i Ukraina. 

– Det var ett önskemål från byborna och kommunen, säger​​ Sofia Hoas och tillägger:

– Barnen lever fortfarande i krigszonen. För ett par veckor sedan brann flera hus ner på grund av en rysk attack i en av byarna de är evakuerade till. Det är stor stress. Så vi vill kunna ge barnen en paus från kriget.

Byns egna önskemål

Planeringen för projektet kommer att dra igång den 15 september och bli klar under 2025. Tanken är att projektet, som inte har tilldelats ett namn än, i stor del kommer att utformas utifrån byns egna önskemål. Det är inte heller klart hur många barn, eller från vilka åldrar barnen kommer att delta i lägret. 

Ytterligare en del i projektet – och en av förutsättningarna för stödet – är att en kulturmiljöplan tas fram för en långsiktig återuppbyggnad av byn. Sofia Hoas, med egna släktrötter i Gammalsvenskby, vill fortsätta arbeta för ett starkare kulturarv:

– Stödet är ett steg på vägen. Men det slutgiltiga målet är såklart att människorna vill komma tillbaka och leva i sin by igen, fortsätter Sofia Hoas. 

Stödet finansieras genom regeringens särskilda konto för internationella bistånd. Pengarna kommer från UD:s budget för strategiskt inriktade bidrag, formellt AP33 i regleringsbrevet för Sida

Josefine Norin

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.