Debatt: Så stöttar Sverige Ukrainas demokrati


på marknaden i staden Lviv. Foto: David Isaksson.

DEBATT. Sverige har ett ansvar för att också stötta andra länders demokratiska utveckling. Svenska kommuners samarbete med ukrainska kommuner är ett exempel på detta, skriver Johan Lilja, generalsekreterare Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

På Internationella demokratidagen den 15 september påminns vi om en viktig sanning: demokratin kan aldrig tas för given! I en tid där demokratin pressas på många håll i världen, har vi i Sverige ett ansvar – inte bara att skydda vår egen demokrati, utan också att stötta andra länders demokratiska utveckling. 

Lokalt samarbete för en global demokratisk utveckling
Demokrati byggs starkast genom delaktighet på lokal nivå. Sveriges kommuner har en lång tradition av självstyre och kan dela med sig av ovärderliga erfarenheter. Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, möjliggör detta genom att stödja och finansiera partnerskap mellan svenska kommuner och internationella motsvarigheter.

Ukraina: En levande kamp för demokratins överlevnad
ICLD:s partnerskapsnätverk mellan svenska och ukrainska kommuner/regioner är ett utmärkt exempel. I nätverket återfinns 12 svenska kommuner eller regioner som tillsammans med sin ukrainska partnerkommun på olika sätt arbetar för att stärka kommunens demokratiska motståndskraft i utmanande tider.

Ukraina befinner sig i en existentiell kamp för sin demokrati och självständighet och just lokala institutioner spelar en central roll i detta motstånd. Genom partnerskapssamarbetet erbjuder de svenska kommuner/regionerna både kunskap, erfarenhet och ett moraliskt stöd till sina ukrainska motsvarigheter. I utbyte får de själva ett erfarenhetsutbyte med konkreta lärdomar kring exempelvis krisberedskap och medborgardialog.  

Så bygger vi en starkare demokrati tillsammans
Att bevara och värna demokratin är en gemensam utmaning. Svenska kommuner och regioners partnerskapsamarbete med ukrainska kommuner via Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) är ett tydligt exempel på hur lokalt arbete har globala effekter. Genom att dela erfarenheter och kunskap stärker vi demokratin – inte bara för Ukraina och Sverige, utan för världen.

Johan Lilja
Generalsekreterare, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.