I en komplex värld behövs det människor som kan förstå och tolka det som händer. När nu allt fler organisationer tvingas säga upp personal riskerar det att påverka Sveriges roll i världen. De effekter detta får är något vi kommer att diskutera under Global Festival, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.
De åsikter som framförs i texten är författarens egna.
För en tid sedan rapporterade vi om att SIWI lägger ned sin biståndsverksamhet och för några dagar sedan kom nyheten om att både Rädda Barnen-rörelsen och International Rescue Committee (IRCS) tvingas till stora nedskärningar. Sedan tidigare har även internationella Röda Korset (ICRC) tvingats skära ner. Nu tvingas ytterligare en organisation, Civil Rights Defenders, till rejäla nedskärningar som innebär att personal kommer att behöva sägas upp.
Just de här nedskärningarna drabbar framför allt organisationer i väst/nord, men faktum är att medarbetare i de länder där verksamheten genomförs så gott som alltid drabbas ännu hårdare. För det första har de sällan andra jobb att falla tillbaka på. För det andra hotas också deras egen säkerhet. I Sudan har inbördeskriget lett till att hundratals hjälparbetare sagts upp och i Afghanistan där Afghanistankommittén tvingas säga upp all sin kvarvarande personal (1 400 personer) sedan organisationen förbjudits verka där.
En del skulle kanske säga att åtminstone den svensk biståndsorganisationerna har sig själva att skylla. De verkar inte att förstått den svenska regeringens budskap. Eller som en person sa till mig för en tid sedan: ”Vi valde nog att snälltolka regeringens ord”. Och när det gäller just Civil Rights Defenders tänker kanske en del: ”Rätt åt er!” Nu får ni skylla er själva för att ni kritiserat regeringen så hårt.
De senaste åren har flera av de program som gör det möjligt för unga personer att börja sin internationella karriär skurits ned eller helt avskaffats. Hösten 2023 tog Sverige också bort systemet med ungdomsdelegater till FN.
Ett annat område som drabbats hårt av nedskärningar är stödet till forskning, något som gör att utvecklingsforskare nu väljer att ägna sig åt andra saker:
”Tillsammans med tidigare genomförda avvecklingar av akademiska utbytesprogram såsom Linneaus Palme och MFS innebär det senaste årets nedskärningar att Sverige idag inte utvecklar eller bibehåller kompetens kring frågor som rör global utveckling”, skrev en grupp forskare i en debattartikel vi publicerade i april 2024.
Men vad händer då när möjligheterna för unga att söka sig ut i världen försvinner och när stöd till forskning försvinner? Spelar det egentligen någon roll för Sveriges inflytande och bilden av Sverige i världen?
Regeringen har varit tydlig med att man vill få in fler svenskar i EU. Och vill Sverige aktivt jobba med återvandring (på agendan också i biståndet) så kan det ju vara bra att ha personal inom svenska myndigheter som har ett hum om hur världen utanför EU och USA fungerar. Dessutom så har svenska företag stor nytta av personer som arbetat inom EU, FN – och civilsamhället: Svenska företag behöver svenskar som vet hur världen utanför vår egen bubbla fungerar. För ett knappt år sedan listade vi de mäktigaste svenskarna i FN. De var inte särskilt många, men de fanns ändå där. Sedan dess har antalet minskat ytterligare. I stället är det länder som Kina som stärker sin position i FN. Det kan väl ändå inte vara regeringens politik?
I Sydsudan halades häromdagen den svenska flaggan. I fler länder väntar samma sak framöver.
Vilket inflytande får Sverige då i framtiden? Och hur påverkas Sverigebilden?
Allt det här är några av de saker vi kommer att diskutera under Global Festival som startar idag. Det blir en vecka fylld av samtal, diskussioner och mingel. Om du inte redan anmält dig så finns det fortfarande platser kvar på en del seminarier – vi hoppas få se dig under veckan!
Dessutom en påminnelse i sammanhanget: Global Bar Magazine är en liten tidning. Vi är också de enda som konsekvent bevakar denna sektor som omsätter över 40 miljarder kronor.
Om du vill att vi ska kunna bevaka biståndet och de länder, regioner och frågor som andra inte har utrymme för så behöver vi dig som prenumerant, annonsör och samarbetspartner.
David Isaksson
Chefredaktör
Läs också
Uppläsning av artikel
|