Global Podd 140: Det räddhågsna biståndet


Kontrolleras biståndet idag av räddhågsna controllers och jurister? Har vi ersatt tanken på solidaritet och tillit med byråkrati, rädslan för att göra fel och en överdriven kontroll?  Eller handlar allt bara om politik? Lyssna på den tredje delen i vår miniserie om biståndets utmaningar.

Stödet till Anti-apartheidrörelsen lyfts ofta fram som ett exempel på modigt bistånd som genomfördes trots risk för korruption och misslyckande. Kanske ska man se dagens stöd till Ukraina med samma ögon: ett land där vi inte vet något om hur resultatet blir på lång sikt och där risken för korruption är överhängande. Men varför har vi i så fall inte samma ”riksbenägenhet” när det gäller det stöd vi ger i andra delar av världen?

I två aktuella avsnitt av Global Podd (136 och 139) har Lennart Wohlgemuth och David Isaksson pratat om biståndets utveckling, om ägarskap, styrning och vad som egentligen är nytt (och inte) i regeringens politik. I det tredje avsnittet fokuserar de på risktagande: Borde biståndet ta större risker? Och vems är i så fall ansvaret när det går fel?

Medverkande:

  • Lennart Wohlgemuth, gästprofessor i biståndspolitik vid Göteborgs universitet som redan 1965 började arbeta på Sida.
  • David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine. 

Lyssna på podcaster här

Lyssna på förra avsnittet här

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.