25/8 16.30-19.00 AW och författarmingel – Palestina, Södra Afrika, Ukraina, Vietnam och Brasilien


Dessa böcker kan du få signerade och mingla med författarna på Global Festival.

Vi avslutar Global Festival med mingel och författarsnack. Hör Sofia Sfarfvar, Bernt Hermele, Lisa Bjurwald, Jörgen Hedman, Lennart Kjörling och Eva Lindskog berätta om aktuella böcker. Lyssna, mingla och passa på att köpa böcker och få dem signerade. Kom och gå som du vill. Vi bjuder på något något att dricka och snacks.

Här kan du anmäla dig till fredagens mingel

Och här är länken till programmet i dess helhet:

Vem medverkar när? (ungefärliga tider)

Sofia Svarfvar, ”Där träden växer” (16.30)
Bernt Hermele, ”Nakba: Katastrof inför våra ögon” (16.50) 
Lisa Bjurwald, ”Slava Ukraini! : kvinnors motstånd under Rysslands krig” (17.10)
Jörgen Hedman, ”Historien om Gammalsvenskby och svenskättlingarna i Ukraina” (17.30)
Lennart Kjörling, ”Brasilien – Vad var det som hände?” (17.50)
Eva Lindskog, ”Vietnam – en subjektiv betraktelse” (18.10)

Läs mer om böckerna och författarna

”Där träden växer”

Sara Lindqvists karriär i Stockholm står till, hon är själv kvar när kollegor tar för sig. Lindiwe är nyutexaminerad från universitetet i Kapstaden och allt pekar mot att åka till Kampala för att investera i mark. Tillsammans blir de en oväntad del av affärskvinnan Graces plan att skapa utveckling och säkerställa en investering i skog i Uganda. Kvinnornas världar flätas samman, men drivkrafterna skaver mot varandra. 

”Där träden växer” är Sofia Svarfars debutroman och handlar om vad som händer en ung kvinna som åker till Afrika för att arbeta, precis hon själv för flera år sedan, men som investerare istället för att arbeta med bistånd.

”Nakba: Katastrof inför våra ögon”

Nakban kallas det som skedde i slutet av 1940-talet när Israel fördrev närmare en miljon palestinier från sina hem. De stora städerna tömdes på sin arabiska befolkning, nyanlända judiska invandrare flyttade in i deras ställe. 500 palestinska byar försvann från kartan och ersattes av 350 nya israeliska bosättningar.

Bernt Hermele har samlat 65 palestiniers berättelser från ockuperade Västbanken och Östra Jerusalem, men också från Jordanien, Libanon, Sverige och Israel. Dessa vittnesmål ger insikter i den mänskliga katastrof som Israel genom ockupation, kontroll, åtskillnad och gettoisering utsatt och utsätter ursprungsbefolkningen för.

Bernt Hermele är journalist och författare. Han har tidigare bland anant gjort  tv-dokumentären Min mamma mördades av en självmordsbombare, om hans mor Perla Hermeles som dödades vid  självmordsattack i Israel  2002.[2]

”Slava ukraini, kvinnors motstånd under Rysslands krig”

Ukraina förväntades bara klara några dygns anfallskrig från det jättelika landet i öst. Men nationen har överraskat omvärlden med sitt motstånd. I frontlinjen både bokstavligt och bildligt står de ukrainska kvinnorna.

De strider i en av Europas mest kvinnotäta arméer, leder demonstrationer i stad efter stad, programmerar mot rysk desinformation, lobbar från politiska nyckelpositioner och massflätar kamouflagenät.

Lisa Bjurwald är journalist och författaren (BB-krisenEuropas skamGärningsmannen är polisSkrivbordskrigarna m.fl.) Hon har bevakat kriget från invasionens start, med särskilt fokus på kvinnors roller och utsatthet.

”Historien om Gammalsvenskby och svenskättlingarna i Ukraina”

Gammalsvenskby i Ukraina grundades 1782 av svenska bönder från Dagö. Invånarna fick kämpa mot sjukdomar, hungersnöd, banditöverfall och invaderande arméer. De fick sedan uppleva Krimkriget, första världskriget, ryska revolutionen och inbördeskriget, andra världskriget, den ryska ockupationen av Krim 2014 och även sedan 2022 rena krigshandlingar riktade direkt mot byn.

Jörgen Hedman är författare, lärare och forskare. Hedman har skrivit flera böcker om Gammalsvenskby i Ukraina och är aktiv i stödföreningen för Gammalsvenskby.

”Brasilien – vad var det som hände”

De senaste årens utveckling i Brasilien har varit dramatisk. Först blev fackföreningsledaren Lula da Silva president och blev landets genom tiderna mest populära president. Hans efterträdare Dilma Rouseff avsattes under kuppartade former vilket banade väg för ultrahögerns Jair Bolsonaro. Nu har Lula da Silva kommit tillbaka som president. Vad ligger bakom denna märkliga utveckling? 

Lennart Kjörling har några år arbetat med ungdomar i periferin av tremiljonerstaden Salvador och under 25 år regelbundet besökt landet. Under tiden har han följt inte bara ungdomarna utan också andra sociala rörelser som De jordlösas rörelse MST, Latinamerikas största och kanske viktigaste.

Vietnam: ”En subjektiv berättelse”

För ett halvsekel sedan förekom i media dagligen i samband med USA:s krig mot landet. Här ges en bred bild av Vietnams historia, kultur, traditioner och nuvarande politiska ledarskap med dess strävan att kombinera enpartistaten med en kapitalistisk marknadspolitik. Genom ett spektrum av författarens egna arbetserfarenheter och forskning, efter mer än 50 års närkontakt med detta land, berättas om hur villkoren för olika sociala grupper påverkas av den aktuella politiken.

Eva Lindskog är sociolog och utredare som har verkat i och kring Vietnam i 50 år som själv pratar vietnamesiska. I boken sammanfattar hon sin kunskap och erfarenhet. 

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.