Global Festival 20/8: Belarus – Motstånd och äppelpaj


Illustration: Liliya Busarava.

Vad får människor att riskera sina liv i kampen mot en diktatur som till synes verkar oövervinnerlig? Vilken roll spelar konst, språk – och mat – i motståndet? Belarus har hamnat i skuggan av Ukraina, men trots det hårdnande förtrycket lever motståndet vidare – fast i andra former. 

När: 20/8 kl 12.00–13.00.
Var: SN7, Stora Nygatan 7.
Anmälan: Öppnar 5 augusti.

Konstnären Ludmilla Christeseva berättar hur ett äppelträd, planterat på hemlig plats i Belarus, inspirerar till en ny form av motstånd. Tillsammans med sina ukrainska systrar serverar hon äppelpaj bakad efter ett recept av den i Belarus fängslade 67-åriga svenska medborgaren Galina Krasnianskaya. Läs mer om Ludmilla Christesevas projekt här!

Dmitri Plax är verksam vid Dramaten Doc och har satt upp flera verk med koppling till Belarus på Dramaten. Hör honom om hur teaterkonsten kan förvandla nyhetsrubriker till berättelser som engagerar.

Lyssna också på Sveriges främste Belarus-expert, författaren Martin Uggla om vad som får människor som likt hans fängslade vän, nobelpristagaren Ales Bjaljatski, att inte ge upp kampen för frihet – trots att motståndet verkar oövervinnerligt.

Ta med ditt eget recept på äppelpaj och delta i kampen för ett fritt Belarus. Och passa på att köpa ett signerat ex av Martin Ugglas aktuella bok ”Lukasjenkas land: makten, motståndet och hoppet”.

Medverkande:

  • Ludmilla Christeseva, konstnär med belarusiska rötter.
  • Martin Uggla, författare och Belaruskännare.
  • Dmitri Plax, regissör och dramatiker, konstnärlig ledare för Dramaten.Doc

Moderator: David Isaksson.

ANMÄL DIG HÄR!

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.