Global Festival 19/8: Kan den humanitära rätten överleva Gaza-kriget?


Sårade palestinier väntar på behandling på den överfulla akutavdelningen på Al-Shifa-sjukhuset i Gaza City. Foto: Wikimedia.

Genèvekonventionerna tillkom mellan 1864 och 1949 och är till för att skydda civilbefolkningen. Medan många länder i väst fördömer Rysslands angrepp på civila i Ukraina är de tysta när Israel begår samma typ av övergrepp. Gäller den humanitära rätten bara för vissa? Kan den med trovärdighet överleva Gaza-kriget – och vad krävs i så fall av oss?

PlatsStudio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm).
När: 19/8 kl 08.00-9.30. Vi bjuder på smörgås och kaffe. Samtalet börjar kl 08.30.

Medverkande:

  • Ylva Strömberg, Generalsekreterare Läkare utan gränser (MSF).
  • Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära enhet.
  • Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Moderator: David Isaksson.

Här kan du se samtalet i efterhand

Det här är Genèvekonventionerna

Genèvekonventionerna är fyra till antalet och reglerar uppförandet i krig. De kallas även för krigets lagar. De tillkom mellan 1864 och 1949 och ger skydd till krigets offer – inte minst den fjärde konventionen som är till för att skydda civilbefolkningen. 

De är fyra internationella överenskommelser mellan stater som slår fast vilket agerande som bryter mot folkrätten. Krigets lagar kallas även för den internationella humanitära rätten. Dess mål är att minska det lidande som soldater och civila tillfogas i krig. Sjuka, sårade, skadade, stridande, civila och civil egendom skyddas av konventionerna. 

Läs mer här

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.