Venezuela: Presidentval kan leda till ny flyktingvåg


Demonstration för oppostionskandidaten Maria Corina Machado som senare stoppades från att ställa upp. Foto: Shutterstock.

Åtta miljoner människor har redan lämnat Venezuela på grund av fattigdom och förtryck. Vinner Nicolás Maduro presidentvalet den 28 juli kan ytterligare över 20 procent av befolkningen lämna landet, visar en ny undersökning. Men skulle han förlora så kan tvärtom många välja att återvända.

1999 kom Hugo Chavez till makten i Venezuela genom allmänna val och när han avled 2013 tog Nicolás Maduro kontroll över Venezuela. Under åren sedan dess har Venezuela gått från att ha varit ett av Latinamerikas rikaste länder till att bli ett av de fattigaste, präglat av politiskt kaos, våld och en enorm inflation. 

Fram till och med 2024 har 7,7 miljoner av Venezuelas 29 miljoner människor lämnat landet, vilket gör det till en av de största flyktingkriserna i världen. Enligt en lokal undersökning i Venezuela kan över 20 procent av befolkningen komma att lämna landet om den sittande presidenten Nicolás Maduro vinner en tredje mandatperiod.

Valet i Venezuela den 28 juli kan därför bli det viktigaste på många årtionden. Antingen behåller presidenten makten och tvingar fler människor på flykt, eller så vinner oppositionsledaren och lockar tillbaka venezolaner på flykt som bara väntar på en förändring för att kunna återvända.

En av dem som gett sig av är Harold Hernandez som sedan 2019 befinner sig i Sverige tillsammans med sin fru och sina två döttrar.

­– Beslutet togs gemensamt av familjen. Min fru fick bröstcancer och läkarvården i Venezuela är katastrofal. Hon genomgick flera operationer, men det hjälpte inte. Vi var tvungna att söka privatvård på egen hand, berättar Harold Hernandez.

Förutom avsaknaden av grundläggande läkemedelsförmåner har osäkerheten i landet vuxit de senaste femton åren. Samtidigt har de mänskliga rättigheterna, såsom rätten att demonstrera, blivit kraftigt begränsade. Harold Hernandez fortsätter:

– Jag minns att innan vi lämnade Venezuela hade en grupp människor samlats i närheten av vårt hus för att demonstrera mot de höga priserna på naturgas. Den fredliga demonstrationen avbröts abrupt av poliser som började skjuta gummikulor mot demonstranterna. Jag hade med mig min dotter på demonstrationen och tog henne i armen och sprang därifrån. En ung man vid namn Rufo Chacón, 16 år, blev skjuten i ansiktet med gummikulor, vilket resulterade i att han förlorade synen på båda ögonen. Efter detta blev folk ännu räddare för polisen och slutade därför att demonstrera, fortsätter Harold.

Sedan Nicolás Maduro kom till makten 2013 har yttrandefriheten alltmer begränsats. Inför valet 2018 fängslade Maduro flera oppositionsledare för att säkra sin vinst. Detta ledde till att många länder, bland dem USA och EU, ogiltigförklarade valresultatet.

Även denna gång har oppositionsledare gripits och fängslats, vilket lett till stor skepsis om att det kommande valet kommer att genomföras på ett rättvist sätt. 

Inför det kommande valet bor cirka åtta miljoner venezolaner utanför landets gränser varav ungefär fyra miljoner är inskrivna för att kunna rösta. Eftersom presidenten visste att många av dem som har lämnat landet sannolikt skulle rösta på oppositionsledaren, ändrade han grundlagen så att endast personer med permanent uppehållstillstånd i utlandet kan rösta. Detta begränsar antalet röstberättigade till cirka 70 000 – motsvarande en procent av de venezolanerna utanför landet. Detta är bara en av de åtgärder som presidenten har vidtagit för att behålla makten och skapa ytterligare förtryck i landet.

På frågan om hur venezolaner utanför landet ser på valet och om han själv kommer att rösta, svarar Harold Hernandez:

– Många hoppas att valet kommer att resultera i en positiv förändring för landet, men vi vet också att presidenten kommer att göra allt för att behålla makten.

Trots detta är Harold övertygad om att många venezolaner kommer att återvända till landet om en ny president skulle vinna valet:

– Jag tror att många gärna skulle återvända om situationen förbättrades, eftersom de fortfarande har släktingar i Venezuela, medan personer som jag själv, med en stor släkt i Spanien, med stor sannolikhet aldrig kommer att återvända, konstaterar Harold Hernandez.

David Gutierrez Arvidsson 


Bakgrund

Den 28 juli hålls val i Venezuela. De främsta utmanarna till posten som president är den sittande presidenten, Nicolas Maduro, som har varit vid makten sedan 2013. Enligt flera opinionsundersökningar leder dock oppositionskandidaten Edmundo Gonzales. 

Sedan Maduro kom till makten har Venezuela lidit av en djup ekonomisk kris, och grundläggande förmåner har försämrats drastiskt. Detta har resulterat i att miljontals människor har lämnat landet, och till att en stor del av landets befolkning lever i extrem fattigdom.

Efter det senaste valet 2018 är det många venezolaner och även länder runt om i världen som anklagat president Maduro för att ha manipulerat valresultatet. Maduro har full kontroll över militären, polisen, majoriteten av all media i landet och har även blivit känd för att fängsla oppositionskandidater.  

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.