Rwanda: Här hittar du våra viktigaste artiklar


Marknadsdag i en småstad i Rwanda. Foto: David Isaksson.

Det har gått 30 år sedan folkmordet i Rwanda som inleddes den 7 april 1994. 100 dagar senare hade närmare en miljon etniska tutsier dödats. Den 15 juli 2024 är det återigen val i Rwanda, ett val där det i praktiken bara finns en kandidat, den sittande presidenten Paul Kagame.
Här nedan hittar du ett urval av våra senaste artiklar om Rwanda, om framgångar och förtryck, om kriget i grannlandet Kongo DRK och den Rwanda-kontrollerade M23-rörelsen.

Rwandas Kagame – förtryckare eller frälsare? 

Nästan på dagen 30 år efter att ha fått stopp på folkmordet väljs Paul Kagame om till Rwandas president. Som president är Paul Kagame nyckeln till ett närmast mirakulöst återuppbyggt land. 30 år efter slakten på en miljon människor är Rwanda ett helt nytt och väl fungerande samhälle, på väg mot målet att bli Afrikas Singapore. I väst råder samtidigt djupt delade meningar om Rwanda, skriver Finn Norgren som under många år verkat i landet.

DR Kongo: Soldater från Rwanda deltar i striderna

Upp mot 4 000 rwandiska soldater deltar i striderna i DR Kongo. Totalt är de rwandiska soldaterna fler än M23-rebellerna i norra Kivu-provinsen. Det framgår av en ny rapport från FN. Rwanda kommenterar inte uppgifterna.

”Det enda vi vill är att kunna återvända hem”

I Demokratiska republiken Kongo (DRK) befinner sig 1,7 miljoner människor på flykt undan den Rwanda-stödda M23-gerillan. Men trots att detta är en av världens just nu största flyktingkatastrofer är det få som känner till vad som händer.

”Det vi såg och hörde var ofattbart”

Det har gått 30 år sedan folkmordet i Rwanda 1994 och i maj 2024 avvecklar den internationella folkmordsdomstolen (ICTR) sitt arbete. Den tidigare Sida-medarbetaren Anders Östman såg utvecklingen fram till folkmordet på nära håll och arbetade därefter på plats i Rwanda. Läs hans personliga berättelse från åren som kom att prägla honom.

Allt fler övergrepp mot personer i exil

Våldsamma attacker, övervakning, trakasserier, släktingar som blir måltavlor. Listan kan göras lång på övergrepp som Rwanda utsätter exilrwandier för. Och det blir bara värre. Nu kräver Human Rights Watch att förtrycket upphör.

Varför är Sverige tyst om journalistens död?

Sverige har länge stöttat Rwandas mediesektor. Just nu pågår ett omfattande program som inkluderar flera universitet och 37 mediehus. Men när en välkänd journalist dör i en mystisk trafikolycka är det tyst från Sverige. Varför?

Lagligt att skicka asylsökanden till Rwanda

Storbritanniens planer på att skicka asylsökanden till Rwanda har nu prövats av landets Högsta domstol som slår fast att det inte strider mot vare sig brittisk lag eller asylrätten. Beskedet välkomnas av Storbritanniens inrikesminister medan människorättsgrupper kallar beslutet ”omoraliskt och omänskligt”.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.