Debatt Irak: ”Biståndsbödeln” Forssell straffar de redan sårbara


Mosul. Foto: Peter Biro/EU/ECHO

DEBATT. Irak är ett land i sönderfall, alldeles på gränsen till en ”failed state”, med undantag av den kurdiska regionen. Biståndet går inte heller till staten. Men med det indragna stödet straffar ”Biståndsbödeln” Forssell sårbara människor i ett krigsdrabbat land, skriver Jan Axel Nordlander, tidigare chef för UD:s enhet för Mellanöstern och Nordafrika.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Som Global Bar Magazine rapporterat så avslutar den svenska regeringen utvecklingsbiståndet till Irak. Motivet är, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, att ”Irak har enorma ekonomiska resurser och rimligen borde kunna ta ansvar för sin egen befolkning”.

Det är riktigt att Irak har stora oljefyndigheter. Infrastrukturen för utvinning, förädling och transport av oljan har dock skadats svårt av krig och inbördeskrig. Produktionen har därför bromsats och Irak måste importera gas. Landet har dragit på sig en stor utlandsskuld.

Visst, den irakiska ledningen borde ”rimligen” kunna ta ansvar för befolkningens välfärd. Åtminstone om det rått fred och enighet. Men såren efter IS vettlösa mord och ödeläggelse har inte läkt. Än drabbar IS-celler och regeringstrupper eller miliser samman, med dödsoffer varje vecka. Än härjar Iranstödda miliser av olika shiitiska kulörer runtom i landet. Gång på gång uppstår oenighet mellan centralregeringen i Bagdad och den autonoma kurdiska regionen med huvudstad i Erbil. Ankara och Teheran bombar mest dagligen gränstrakterna i norr och öster i jakt på rebeller.

Centralregeringen har inte kontroll över landets olika delar. Irak är ett land i sönderfall, alldeles på gänsen till en ”failed state”, med undantag av en kurdiska regionen. Under rådande omständigheter är det inte ”rimligt” att landet ska kunna ta ansvar för befolkningen.

Det svenska biståndet har bara till en mycket liten del gått till den irakiska staten. FN-organ har fått merparten, andra mottagare är humanitära organisationer som Rädda Barnen. Projekten har avsett kvinnors rättigheter och primärhälsovård, internflyktingar och dokumentation av IS krigsbrott. De 45 miljoner kr som gått via Folke Bernadotteakademien har använts till internt fredsbyggande, utbildning av ungdomar i fred och försoning.

Det svenska biståndet har täckt upp vita fläckar i det irakiska samhället, gått till syften som landets regering inte ens i tredje hand skulle tänka sig att satsa på. ”Biståndsbödeln” Forssell straffar sårbara människor i ett krigsdrabbat land liksom han tidigare sågat av hjälpen till mänskliga rättigheter och demokrati i det folkmordsdrabbade Kambodja.

Jan Axel Nordlander, Styrelseledamot i European Training and Technology Center i Erbil (ej svenskstött)

Tidigare chef för UD:s enhet för Mellanöstern och Nordafrika.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.