Särskild obligation ska skydda världens tigrar


En tiger i djungeln i Indien. Foto: Mohan Moolepetlu/Unsplash.
Tiger i Indien. Foto: Mohan Moolepetlu/Unsplash.

Tio asiatiska länder lovar en miljard dollar under ett decennium för att bevara och utöka tigrars livsmiljöer i Asien. Beslutet fattades i april 2024 på en regional konferens i Bhutan. Bland annat har ett förslag lagts om en särskild ”tigerobligation”.

På en konferens i Bhutan, som avslutades den 23 april 2024, bestämde sig Bangladesh, Bhutan, Kambodja, Kina, Indien, Kazakstan, Malaysia, Nepal, Thailand och Vietnam för en strategi för att bevara tigrar och hjälpa ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen som bor på samma områden som tigrarna.

Det fanns cirka 100 000 tigrar i början av 1900-talet. Idag finns det cirka 4 500 vilda tigrar i tio länder: Bangladesh, Bhutan, Kina, Indien, Indonesien, Malaysia, Burma, Nepal, Ryssland och Thailand. Tigern är dock fortfarande utrotningshotad. Hoten kommer från tjuvjakt, förlust av bytesdjur, av att tigerns livsmiljöer förstörs och konflikter mellan människor och tigrar.

Stuart Chapman, ordförande för Tiger Conservation Coalition, konstaterade att de landskap som hyser vilda tigrar måste ha friska och livskraftiga ekosystem, särskilt med tanke på klimatförändringarna. I uttalandet som gjordes efter konferensen betonas att den illegala handeln med vilda djur är ett stort problem för tigern.

Ett nytt initiativ från FN:s utvecklingsprogram (UNDP) lades fram vid konferensen, Tiger Landscapes Investment Fund. Målet är att främja företag vars arbete har positiva effekter på tigrar, biologisk mångfald och lokalsamhällen. En annan intressant idé är den ”tigerobligation” för att engagera investerare från den privata sektorn och bevara tigern som Asiatiska utvecklingsbanken föreslagit. Obligationen innebär att de länder som har tigrar får finansiellt stöd för projekt om hållbar utveckling. Via obligationen kan företag ges lån för att hjälpa till att skydda tigern och de områden där tigern bor. UNDP har en liknande obligation på gång; tanken är att lokala aktörer i de tio länderna som har tigrar ska kunna få finansiellt stöd för projekt som hjälper till att skydda klimatet, den biologiska mångfalden och tigern.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.