”Skrämmande agerande av Sidas ledning”


Reaktionerna har varit starka på uppgifterna om att Sidas ledning inte låter sig intervjuas. ”Skrämmande”, och ”Bra att ni skriver” är några av de reaktioner Global Bar Magazine fått sedan artikeln publicerades.

Det var den 3 juni som Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson skrev om hur tidningen i två veckors tid försökt få en intervju med Sidas generaldirektör, men trots flera påstötningar till slut fått besked om att intervjun kan ske först ”efter semestrarna”. Global Bar Magazine i har därefter försökt – utan att lyckas – få ett konkret svar på vad som menas med detta aningen diffusa begrepp ”efter semestrarna”.

En av de frågor vi ville ha svar på var hur ledningen såg på den kritik som framförts från fackligt håll kring hur förändringsprocessen på Sida skett och de stora brister som funnits i de underlag som presenteras inför samverkan med de fackliga organisationerna. En annan fråga gällde hela processen kring de ”uppsagda” avtalen med civilsamhället. En tredje fråga berör Sidas beslut om att på eget våg pausa utbetalningarna till UNRWA.

Flera medarbetare på Sida har hört av sig anonymt till Global Bar Magazine efter vår artikel om att myndighetens ledning gjort sig otillgänglig för media. Den bild de ger bekräftar vår tidigare information om en ledning som alltmer toppstyr verksamheten, samtidigt som andra personer skickas fram för att ta smällarna när kritiken kommer.

”Bra att ni skriver om det som sker.” ”Skrämmande att denna gigantiska omläggning av biståndet sker samtidigt som ingen vill svara på frågor”, är några av kommentarerna.

Flera personer noterar också det ironiska i att Sida, som bland annat ger stöd till oberoende media och ofta pratar om behovet av öppenhet och transparens, själva väljer motsatt väg.

Frågan är också hur detta rimmar med de intentioner som uttrycks i Sidas verksamhetsplan för 2024-2026 där det bland annat står:

”Transparens i utvecklingssamarbetet är att visa vad som spenderas var, varför, av vem och med vilka resultat. Att arbeta med transparens och resultatkommunikation är därmed nära sammanlänkade upp­ gifter.”

I ett mail, skrivet på uppdrag av Sidas generaldirektör, försvarar Sidas stabschef Julia Ekstedt beslutet:

GD-staben har inte bokat möten med media tillsammans med Sidas GD eller ordförande om organisationsförändringen under pågående interna process på Sida utan fokuserat på dialog och intern samverkan på myndigheten och de ambassader där Sida har verksamhet.

Julia Ekstedt menar också att transparens inte har något att göra med myndighetens egna processer. Hon skriver:

Interna beslutsprocesser följer vår egen arbetsgång i enlighet med Sidas arbetsordning och samverkansavtal med arbetstagarorganisationer mm. Det är inte ett enskilt beslut, utan våra arbetsrutiner.

Sidas HR-chef på långledighet

Den 17 juni fattar Sida enligt tidigare information beslut om en ny arbetsordning, något som har nära koppling till den förändrade organisationsstrukturen. Frågan är vilka som kommer att leda arbetet fram till dess. Samtidigt som generaldirektören är på resa i Asien har Sidas HR-chef tagit långledigt och är åter på kontoret den första juli.

Frågan är vilken signal detta sänder till Sidas medarbetare.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.