Sida-anställd släppt ur häktet


Den biståndschef som suttit häktat för bland annat grovt bedrägeri har släppts ur häktet. Det meddelade åklagaren den 18 juni.

Texten uppdateras

Enligt statsåklagare Thomas Forsberg på Riksenheten mot korruption är misstankarna lika starka. Men utredningen måste ha tillräcklig styrka, säger han till Global Bar Magazine.

– Jag förfogar inte över utredningsresurserna, det är polisen som tar hand om utredningen. Handlingarna är mestadels på franska och jag har ingen fransktalande utredare. Det är dilemmat, säger Thomas Forsberg.

Han förklarar att han får göra ganska mycket av arbetet själv och han har andra arbetsuppgifter också.

– Någon mer som kan ärendet behövs för att arbeta på det. Men förhoppningsvis får vi loss resurser, säger han.

Åklagaren har i dag beslutat att häva häktningen för en man i 55-årsåldern som misstänks för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri inom biståndsmyndigheten Sida. Förundersökningen är inte avslutad och brottsmisstankarna mot mannen kvarstår. Åklagaren är tillgänglig för media på onsdag. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Den misstänkte har varit frihetsberövad i över en månad och försattes på fri fot den 18:e juni. Hans advokat Henrik Olsson Lilja förklarar vad som har hänt.

– Den åtalade förnekar misstankarna bestämt. Jag tror att åklagaren kommer att lägga ner detta när han får se hela bilden. Anledningen till att detta har hänt är att det är svårt för åklagaren att se olika skeenden i ett annat land, det krånglar till det, säger Henrik Olsson Lilja.

Global Bar Magazine har i flera artiklar granskat det nu pågående fallet. Den misstänkta korruptionen har utretts av enheten Controlling and Investigation på Sida som består av ett antal personer som arbetar med bedrägeriutredningar. Den nu frisläppte personen arbetade tidigare i Kongo DRK där 35 miljoner kronor misstänkts ha försvunnit i en korruptionshärva och som vi skrivit flera artiklar kring. I det fallet tog den nu frisläppte medarbetaren upp missförhållanden som hen såg i projektet, något vi skrivit om här.

– Jag har i dag beslutat om att försätta mannen på fri fot. Brottsmisstankarna kvarstår men det kan inte anses proportionerligt att ha den misstänkte fortsatt frihetsberövad, säger statsåklagare Thomas Forsberg som leder förundersökningen i pressmeddelandet.

Det faktum att mannen försatts på fri fot med reseförbud (han får inte lämna Sverige) och anmälningsskyldighet tyder sannolikt på att brottsmisstankarna minskat. Men åklagaren dementerar alltså detta.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.