UD: Nytt humanitärt stödpaket till Gaza


Johan Forssell vid presskonferensen 17 maj 2024.

Regeringen har beslutat om ett nytt humanitärt stödpaket till Gaza på totalt 120 miljoner kronor. Det meddelar biståndsministern på en presskonferens den 17 maj. Jämfört med tidigare i år är tonläget mot Israel också aningen hårdare.
– Det humanitära tillträdet är fortfarande för dåligt, säger biståndsministern på presskonferensen.

Sverige är en av de största enskilda givarna till Gaza. Det nya stödet på totalt 120 miljoner kronor är ett svar på FN:s senaste humanitära appell där behovet beräknas uppgå till 2,8 miljarder dollar. Jämfört med tidigare uttalande har regeringen aningen skärpt sin kritik mot Israel.

I ett förhållandevis skarpt uttalande efter att en indisk FN-medarbetare dödats av Israel och UNRWA-kontor i östra Jerusalem vid två tillfällen attackerats skrev regeringen.

–  Enligt WFP råder i praktiken hungersnöd eller svält i norra Gaza och så gott som hela befolkningen bedöms ha svårt finna mat. Enligt UNICEF är upp till en miljon barn påverkade av konflikten, 80 procent av alla skolor har förstörts eller skadats, samma problem ser vi i sjukvården, konstaterade biståndsminister Johan Forssell.

Han bekräftade också att regeringen står bakom siffrorna på ca 35 000 dödade i Gaza. 

– Vad vi kan konstatera är att det är många barn, oskyldiga barn, sa Johan Forssell.

David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.