Sida-tjänsteman gripen för mutbrott


En svensk Sida-tjänsteman har gripits för grovt mutbrott, grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman. Det avslöjar Dagens Industri. Mannen greps i Sverige.

Mannen anhölls på morgonen den sjunde maj och ska enligt anklagelserna ha förskansat sig stora belopp via bland annat mutor under 2021, 2022 och 2023, rapporterar Dagens Industri.

Mannen arbetade på en svensk ambassad i Afrika där han misstänks ha begått en del av brotten: grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri riktat mot svenska staten. Enligt statsåklagare Thomas Forsberg handlar det om stora belopp. Enligt Dagens Industrin nekar den misstänkte till alla brottsmisstankar.

Bedrägeriet ska ha skett i Stockholm medan övriga gärningar har utförts i Afrika. Sida har gjort en internutredning.

Global Bar Magazine har varit i kontakt med personal på flera ambassader i Afrika, men informationen är knapphändig. Just nu snurrar många rykten om vilket land det kan röra sig om. Ett som nämns är Demokratiska republiken Kongo (DRK). Sidas presstjänst svarar Global Bar Magazine att de känner till fallet och att myndigheten gjorde en anmälan till polisen som ledde till att personen greps.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.