Fotografen Maria Söderberg får Östgruppens rättighetspris


Maria Söderberg får Östgruppens människorättspris ”En Fri Röst”. Foto: Östgruppen.

Östgruppens människorättspris ”En Fri Röst” går till skribenten och fotografen Maria Söderberg som under många år varit engagerad för Belarus.

– Ingen enskild person har gjort så mycket för att uppmärksamma den belarusiska litteraturen i Sverige som Maria, säger Jurymedlemmen Lana Willebrand.

Skribenten och fotografen Maria Söderberg får i år Östgruppens människorättspris ”En Fri Röst” för sitt mångåriga engagemang för de mänskliga rättigheterna. ”Maria är en fri röst som för samman, för fram och ger lyftkraft åt andra fria röster” skriver juryn in sin motivering.

I närmare 40 år har Maria rest och bevakat otaliga konflikter och auktoritära länder i världen. Hennes arbete har bidragit till att människor som kämpar för en bättre värld uppmärksammats i Sverige genom bland annat fotoutställningar, seminarier och författarsamtal. Hennes engagemang begränsar sig inte enbart till utlandet utan hon har också på ett förtjänstfullt sätt lyft miljö- och människorättsfrågor på hemmaplan i Arjeplog med omnejd.  

Under åren har Maria visat ett stort engagemang för den belarusiska kulturen och demokratirörelsen. Hon tog initiativet till och genomförde i flera år projektet Litteraturresan Sverige-Belarus som del av ett europeiskt multikulturellt utbyte och närmande, och har även arrangerat resor till Sverige för såväl belarusiska som ryska frispråkiga författare och översättare. Med sitt aktiva skrivande, deltagande på bokmässor och andra evenemang sprider Maria information och verk av författare och poeter som annars inte skulle ha fått samma stora spridning i Sverige. 

– Ingen enskild person har gjort så mycket för att uppmärksamma den belarusiska litteraturen i Sverige som Maria. Hon är själv väldigt engagerad och tack vare hennes insatser har många svenskar upptäckt en helt ny värld av frispråkiga poeter och författare från en hårdför diktatur där människor förtrycks och fria röster tystas. Maria är själv en fri röst och hon skapar både plattformar och uppmärksamhet åt fria röster från hela världen, säger Lana Willebrand från Östgruppens styrelse, tillika jurymedlem.

Priset delas ut vid Östgruppens Årsmöte den 25 april.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.