Sverige återupptar stödet till UNRWA


En pojke i ruinerna i Gaza. Foto: WFP

Regeringen har beslutat att betala ut 200 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan för palestinier, UNRWA. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Kritiken har varit hård seden den svenska regeringen tillsammans med flera andra regeringar beslutat stoppa stödet till UNRWA efter israeliska anklagelser om att UNRWA-anställda skulle vara inblandade i terrorattacken den 7 okter. EU och flera länder har sedan dess återupptagit stödet, nu senast Kanada.

På morgonen den 9 mars kom beslutet om att Sverige betalar ut 200 miljoner kronor till UNRWA  ”UNRWA har gått med på att tillåta kontroller, oberoende revision, stärka intern tillsyn och möjliggöra extra granskning av personal”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.Samtidigt som utbetalningen äger rum blir den humanitära situationen i Gaza allt. Runt om i världen har det genomförts stora demonstrationer med krav på vapenstillestånd och i Sverige träffade nyligen en grupp representanter för civilsamhället riksdagspartierna. 

– Den humanitära situationen i Gaza är förödande och behoven är akuta. Vi har redan tidigare ökat det humanitära stödet och gör nu en första delutbetalning till UNRWA, efter skriftliga försäkringar från UNRWA direkt till Sverige om utökad transparens och skärpta rutiner. Vi kommer noggrant följa upp att UNRWA genomför vad som utlovats, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i pressmeddelandet. 

Sverige har fortfarande inte återupptagit det stoppade stödet till civilsamhällesorganisationer, trots att Sidas senaste granskning inte visade några hinner för att stödet skulle kunna återupptas.

Redaktionen

läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.