Senegal: Valet genomförs 24 mars


En strand i Senegals huvudstad Dakar i solnedgång med båtar.
Kväll i Senegals huvudstad Dakar. Foto: David Isaksson.

Efter en månad av turbulens sedan presidenten Macky Sall och nationalförsamlingen beslöt skjuta upp presidentvalet med sex månader (skulle ha hållits 25 februari), vilket underkändes av konstitutionsrådet, har nu rådet satt ned foten. Valet kommer nu – om inget nytt händer – att genomföras den 24 mars.

President Sall, som flera gånger lovat respektera konstitutionsrådet beslut att avgå den andra april, men inte själv beslutat nytt datum för valet, reagerade nu snabbt och upplöste regeringen för att befria premiärministern och presidentkandidaten Amadou Bah att helt ägna sig åt valkampanjen. Han fixerade också datumet för valet till den 24 mars. Samtidigt hade rådet nämnt 31 mars som valdatum. Därför fortfarande litet oklarhet. 

Förutom beslutet att valet måste hållas före den andra april beslöt rådet att det inte är möjligt att ändra antalet och namnen på de 20 tidigare godkända kandidaterna. Försök hade gjorts av bland annat krafter runt Karim Wade, son till tidigare president Abdoulaye Wade och icke godkänd kandidat på grund av dubbelt medborgarskap som inte sagts upp i tid, att på nytt se över icke godkända kandidater. 

I stället för att följa konstitutionsrådet beslut att snarast själv bestämma datum för valet hade president Sall bjudit in alla presidentkandidater till rådslag, vilket bojkottades av 17 kandidater. Rådslaget föreslog andra juni som datum och öppnade för att revidera antalet kandidater. 

Under tiden har också president Sall pratat om en allmän amnesti för alla som arresterats under demonstrationer sedan 2021, då flera personer dödats. Många både från partier som stöder presidenten liksom från oppositionen är dock tveksamma. Men ett sådant beslut skulle innebära att den populistiska anti-system oppositionspolitikern Osmane Sonko, dömd till fängelse för uppmaning till allmänt uppror, skulle friges. Nu är hans utsedda ersättare godkänd kandidat, trots att även han är fängslad. 

Oavsett vissa idag fortsatta oklarheter om exakt datum för presidentvalet, är den andra april ett heligt datum då alla accepterat att Macky Sall måste avgå. Valkampanjen lanseras nu med några veckors intensivt kampanjande inför Senegals hittills mest ovissa presidentval.

Hans Eriksson
Västafrikakännare

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.