Finland lyckligast i världen – igen!


Närhet till naturen – en framgångsfaktor. Foto: David Isaksson.

Återigen har Finland tagit förstaplatsen i den FN-sponsrade rapporten World Happiness Report. Det är sjunde gången som vårt nordiska grannland kommer först. På andra plats kommer Danmark följt av Norge och Sverige.

Rapporten gjordes första gången 2012 och bygger på den av FN:s generalförsamling antagna resolutionen 66/281, där den 20 mars förklarades vara den internationella lyckodagen.

De tio lyckligaste länderna har i stort sett varit de samma sedan före covid-pandemin. Finland ligger fortfarande i topp, med Danmark hack i häl och alla fem nordiska länder bland de tio högsta. I Norden är dock äldre lyckligare än unga människor – högst bland unga ligger faktiskt Litauen! Som först land från Globala Syd kommer Costa Rica på plats tolv. Värt att notera är också att Israel ligger på femte plats (Palestina på plats 103). Undersökningen i de båda länderna gjordes dock innan Gaza-kriget inleddes. Sist av alla länder ligger liksom tidigare Afghanistan.

En intressant aspekt är skillnaden i hur unga och gamla ser på lycka. Rapportförfattarna skriver:

I många regioner, men inte alla, är de unga lyckligare än de gamla. Men i Nordamerika har lyckan sjunkit så kraftigt för de unga att de nu är mindre lyckliga än de äldre. I övergångsländerna i Central- och Östeuropa är de unga däremot mycket lyckligare än de gamla. I Västeuropa som helhet är lyckan likartad i alla åldrar, medan den på andra håll tenderar att minska under hela livscykeln (med en tillfällig uppgång för de äldre).

Av dessa skäl är ländernas rangordning efter lycka mycket olika för unga och gamla. När det gäller generationer, efter att hänsyn tagits till ålder och livsomständigheter, har de som är födda före 1965 ungefär en kvarts procentenhet högre livsvärderingar än de som är födda efter 1980.

Rapporten leds i år i av Wellbeing Resarch Centre vid Oxforduniversitetet i Storbritannien och bygger på data om BNP, förväntad livslängd, sociala förhållanden och grad av korruption samt av Gallup-undersökningar där ca 1 000 personer per land svarat på frågor och skattat sin egen, självupplevda lycka, på en skala.

Varför vinner Finland gång på gång?

Den finska lyckoforskaren Jennifer De Paola säger till AFP att finländarnas nära koppling till naturen och hälsosamma balans mellan arbete och privatliv är viktiga förklaringar.

Dessutom kan finländarna ha en ”mer uppnåelig förståelse av vad ett framgångsrikt liv är”, jämfört med till exempel USA där framgång ofta likställs med ekonomisk vinning, säger hon till nyhetsbyrån.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.