Bli glad: Barnadödligheten minskar drastiskt


I flera länder har barnadödligheten minskat Foto: David Isaksson.

Barnadödligheten minskar drastiskt i världen och är nu lägre än någonsin. Tillgång till vård är av stor betydelse för att få barnen att överleva. Det visar en ny rapport från UNICEF.

Jämfört med år 2 000 har barnadödligheten i världen halverats.  I flera utvecklingsländer har barnadödligheten minskat i ännu snabbare takt, vilket visar på de stora framstegen som kan göras när det satsas på sjukvård och på barna- och mödravård. Men rapporten från UNICEF visar också att 4,9 miljoner barn dog under 2022 – innan de hann fylla fem år. Det betyder att ett barn dör var sjätte sekund. De flesta avled av orsaker som hade kunnat förhindras.

Världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att det är avgörande att förbättra tillgången för hälsovård, för alla barn och kvinnor.

– Födelseplatsen ska inte ha betydelse för om ett barn överlever eller dör. Det gäller akutvård, även i på landsbygden, säger Tedros Adhanom Ghebreysesus i en kommentar på WHO:s hemsida.

I länder som Kambodja, Malawi, Mongoliet och Rwanda har barnadödligheten minskat med över 75 procent sedan år 2000. Förklaringen är att dessa länder gjort stora satsningar förlossningsvård, konstaterar UNICEF.

Tillgången till mödravård har stor betydelse

Nästan hälften av barnen under fem år som dog 2022 gjorde det under den första månaden i livet. De flesta dog av komplikationer vid förlossningen, eller för att de föddes för tidigt och inte fick den vård som de behövde. Andra barn dog senare av malaria, diarré eller lunginflammation.

Ett barns chans att överleva mycket på var i världen de föds. Mer än hälften, 57 procent, av de barn som dog innan de fyllde fem år gjorde det i Afrika, söder om Sahara. Niger är de land med högst barnadödlighet, rapporterar UNICEF.

Vi vet att det går att rädda miljoner barns liv om vi bara prioriterar barns hälsa och den här rapporten förstärker bevisen för det. Att satsa på barn ger effekt här och nu och långt in i framtiden, säger Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare i en kommentar på organisationens egen egen hemsida.  

Elin Persson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.