Mer globalt samarbete krävs för att klara de extrema utmaningar som planeten står inför. FN och de globala ekonomiska institutionerna behöver reformeras och civilsamhället måste få en starkare roll. Det är några av förslagen i en ny rapport, ”Managing Risks Through Collective Action” från stiftelsen Global Challenges Foundation.
– Det handlar om oss alla. Ingen kommer undan de hot vi står inför, säger stiftelsens chef Jens Orback.
Klimatförändringar, massförstörelsevapen och ekologisk kollaps är tre riskområden som tas upp av de tolv globala experter som medverkar i rapporten. Vart och ett av de här områdena utgör ett reellt hot mot vår framtid, men de förstärker också varandra. Klimatförändringar bidrar till markförstörelse och nya flyktingströmmar vilket påskyndar en ekologisk kollaps och kan orsaka social instabilitet. Risken för ett kärnvapenkrig ökar om jordens resurser krymper och fördelningen av nödvändiga råvaror blir en konfliktfråga. Det handlar också om fördelning. Idag är människor som lever i fattigdom mest utsatta för alla globala hot, trots att de bidrar minst till dem.
Att ingen stat eller region klarar de här utmaningarna på egen hand är ett genomgående tema i rapporten. Svaret är istället mer av globalt samarbete och mer effektiva beslutsformer inom alla områden för globalt ansvarstagande. Rapportförfattarna kommer med förslag om hur FN-systemet och andra globala organ kan reformeras och hur klimatfrågan kan integreras tydligare i FNs mandat. Det finns också rekommendationer om att även länder som inte har kärnvapen ska ha rätt att vara med och besluta om hur dessa massförstörelsevapen ska hanteras och – förhoppningsvis – avvecklas, åtgärder för att stärka inflytande för lokala nivåer över frågor som berör livsmiljön och globala regler för gruvhanteringen så att även fattiga länders behov av mineraler tillgodoses.
Rapporten kommer lagom till FNs Framtidstoppmöte som hålls i New York i september i år. Mötet ska leda till en ”framtidspakt” med förslag och rekommendationer om de avgörande utmaningar som världen står inför. Global Challenges Foundation har som mål att uppmärksamma globala katastrofrisker och presentera förslag till effektiva och rättvisa lösningar.
– Jag tror att rapporten kan fungera som inspirationskälla för både beslutsfattare och vanliga medborgare som oroar sig för framtiden, säger Jens Orback, VD för Global Challenges Foundation.
Det råder ingen tvekan om att de globala utmaningarna måste lösas på systemnivå med lagar och regelverk som alla länder står bakom, slår han fast. För att nå dit krävs en demokratisk process som leder till en samsyn om vilka hot vi står inför, och det kommer vara svårt. Men en konkret insats som kortsiktigt kan ge goda resultat är att förändra den globala finansarkitekturen, alltså de olika former av både offentliga medel och privat kapital som ska bidra till hållbara investeringar i utvecklingsländerna. Förhoppningsvis kan FNs Framtidstoppmöte enas om ett sådant förslag.
– Man bör gå från biljoner i stöd till triljarder. Det kan bli en win-win-situation, att rikare länder får avkastning på investeringar i fattigare länder, och fattiga länder får en snabbare utveckling som inte bygger på fossila bränslen. Allt med hänsyn taget till miljö och andra utvecklingsrisker. Den processen kan leda vidare till fler steg, där ett globalt samarbete blir nödvändigt och rimligt.
När det gäller Sverige anser Jens Orback att politiken idag har ett alldeles för starkt fokus på EU och närområdet.
– Det räcker inte på långa vägar för att ta tag i de faktiska gränsöverskridande utmaningarna.
– Vi måste lyfta blicken och se hur verkligheten faktiskt ser ut, även om den känns komplicerat och hotfull. För det finns förslag till lösningar, både kortsiktiga och sådana som är mer visionära. Det viktiga är att få ett konstruktivt samtal på alla nivåer om vad vi ska göra för att mänskligheten ska kunna fortsätta att bebo vår planet. Det handlar om oss alla – ingen kommer undan de hot vi står inför!
Vill du veta mer om Global Challenge Foundation och ladda ner rapporten Managing Risks Through Collective Action? Klicka här!
Vill du veta mer om FNs Framtidstoppmöte i höst? Klicka här!