Global Podd 135: Konsten att muta en svensk


Illustration: Shutterstock.

Hur korrupt är egentligen Sverige? Varför har så många svenska företag fått rekordböter i USA – och hur ska det gå när näringslivet ska sköta biståndet? Om korruption, mutor och svågerpolitik handlar avsnitt 135 av Global Podd. Vi undrar: Hur enkelt är det att muta en svensk?

Det är svårt att få ”perfekta” svenskar att våga prata om mutor och korruption här hemma, konstaterar Parul Sharma som är vikarierande chef för Institutet Mot Mutor som i dagarna fyller 100 år. 

Men, när svenskarna får uttala sig anonymt så lättar de inte sällan på locket. Enligt organisationen Transparency Internationals senaste studie fortsätter Sverige att falla i rankning och enligt organisationens korruptionsindex är vi numera sämst i Norden. På Världsbankens lista över svartlistade företag återfinns många svenska aktörer.

Men vad är egentligen en muta och varför finns det ingen enhetlig definition av korruption? Är det till exempel korruption att anställda människor som liknar en själv i den organisation man är chef för? Kan det verkligen vara en muta om du bjuder fritidsförvaltningens chef på en fika?

Lyssna på Global Podd så hjälper vi dig att reda ut begreppen.

  • Medverkande: Parul Sharma, vikarierande chef för Institutet Mot Mutor som i dagarna firar 100 år.
  • Programledare: David Isaksson.
Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.